Trápí vás rušení nočního klidu? Proti hlučným sousedům se můžete bránit

S rušením nočního klidu se někdy setkal snad každý. Ať už z přilehlé restaurace či od hlasitého souseda. Problém však má i svou druhou stránku – často bývá restaurace či obyvatel nahlašován neprávem. Zeptali jsme se právníka, co se s takovou situací dá dělat.

Policie ČR
reklama

Problém je častý, obrana složitá

Bezohledný soused či hlasitá hudba z restaurace – příčin, které ruší noční klid, může být mnoho. Noční klid platí od 22.00 do 06:00. Může ho upravovat ještě vyhláška obce, ale vždy jen jeho prodloužením a nikdy ne zkrácením. Je třeba rozlišit, jestli klid ruší fyzická osoba (nejčastěji soused), nebo nějaké restaurační zařízení, případně hluk způsobený dopravou.

„V druhém případě doporučuji se nejdříve obrátit na hygienickou stanici,“ uvedl právník Jiří Klega z advokátní kanceláře JKP. V tom prvním je to podle něj složitější. „Můžete podat buď zahájit přestupkové řízení a v tom případě může jít o přestupek proti občanskému soužití. Další varianta je tzv. sousedská žaloba. Soud v tom případě může uložit exekučně vymahatelnou povinnost, aby vás soused přestal hlukem obtěžovat,“ vysvětlil právník.

Pokud je případ sousedského rušení nočního klidu nahlášen policii, má povinnost vyjet a prošetřit jej. „Policie oznámení prověří a v případě, že se potvrdí protiprávní jednání a je znám pachatel, strážníci nebo policisté celou věc na místě řeší,“ řekla mluvčí pražské Městské policie Irena Seifertová.

Na dotaz, jak by doporučila takové spory řešit, odpověděla, že nemá lepší radu, než spoléhat na „vzájemnou ohleduplnost a toleranci v sousedském soužití.“ Pokud je však „chování sousedů tzv. za hranou“, rozhodně doporučuje volat linku Městské policie. „Je však důležité si uvědomit, že jednání je nutné na místě prokazatelně zjistit,“ upozornila Seifertová.

Postihy můžou být vysoké

V případě, že nahlášený se provinil poprvé, řeší se prohřešek většinou domluvou na místě. Pokud se však problém opakuje, může přijít i finanční postih. „V současné době může strážník rušící osobě uložit blokovou pokutu až do výše 5 000,- Kč. Je však nutné zdůraznit, že od 1. 7. 2017, kdy začne platit nový přestupkový zákon, může být v rámci příkazního řízení na místě uložena pokuta až do výše 10 000,- Kč,“ řekla Seifertová.

Situace bývá často opačná

Pokud někdo ruší, je tedy postup jasný. Se sousedem se domluvit po dobrém a nebo zavolat strážníky či hygienu. Co ale dělat v případě, že vás někdo nahlašuje, aniž by k tomu měl dobrý důvod?

„S tzv. notorickými stěžovateli je to v praxi problematické. Policie, úřady i soudy jsou povinny každé podání vyšetřit. Oběť je často doslova šikanována. Jedním z řešení je podat žalobu na ochranu osobnosti s tím, že mi byla ustavičnými podáními způsobena újma,“ nabídl řešení Klega.

Podle jeho slov se to v praxi děje pořád a někdy žádná z právních cest nepomůže: „Zažil jsem případy, kdy se lidi raději odstěhovali,“ doplnil. Jeho slova potvrdila i mluvčí Seifertová: „Strážníci prověřují všechna oznámení. Ne vždy se tato oznámení potvrdí.“

Není bez zajímavosti, že tomu, kdo falešně nahlašuje, hrozí vyšší finanční pokuta než tomu, kdo se rušením proviní. Klasifikuje se totiž jako nepravdivé obvinění z přestupku. „Proti nepravdivému obvinění z přestupku je možné se bránit u správního orgánu nebo i přivoláním hlídky. Hrozí za něj pokuta dvacet tisíc korun,“ objasnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky