Jak si domů pozvat zloděje? Zkuste francouzská okna a prosklené dveře

Podle průzkumu, který provedl Jablotron před několika lety mezi odsouzenými pachateli krádeží v bytech, otevře zloděj průměrně zabezpečený byt do pěti minut! Nejčastěji se do rodinných domů a přízemních bytů, anebo bytů ve vyšších patrech s balkony a terasami dostane přes okno, francouzské okno nebo prosklené dveře.

Ilustrační fotografie
reklama

Naopak ve vícepatrových bytových domech bez balkonů chodí před vchodové dveře. Přitom čtyři pětiny dotázaných vězňů připustily, že bezpečnostní dveře se překonávají jen s obtížemi. Častým vstupem do obydlí jsou pro ně i sklepy, garáže či dokonce střešní okna. Rodinné domy se vykrádají spíše v noci, byty ve velkých domech na sídlištích naopak přes den. Své cíle si lupiči vybírají podle tipů od známých, podle plné schránky, podle dlouhodobého sledování nějakého objektu a v poslední době i podle sociálních sítí.

Loni evidovala Policie ČR více než 300 vyloupených rodinných domů a asi 260 vykradených bytů měsíčně. Celoroční způsobená škoda vyšplhala asi na 350 milionů korun. Stojí tedy za to myslet na prevenci a vyhnout se nepříjemným překvapením po návratu z dovolené.

Jak na to? Zde je soubor zásad a doporučení, jak bránit domov před lupiči:

Instalujte pohybové detektory a kamery

Umístěte je tak, aby zabíraly přístupové trasy a vstupy, případně jiná místa, která by mohl zloděj využít. Odstrašující je plné nasvícení objektu v případě zaznamenání pohybu. U kamer používejte pokud možno IP digitální formu, u níž zůstává kvalita obrazu vysoká i na delší vzdálenosti.

Nedávejte najevo, že domov je přechodně opuštěný

Nechte si vybírat poštovní schránku. V zahradě naprogramujte kropení, případně požádejte někoho, aby se o ni postaral, zejména posekal trávu. Nezveřejňujte termíny své nepřítomnosti, nesdílejte na sociálních sítích fotky a zážitky z dovolené. Nenechávejte zatažené závěsy nebo žaluzie. Naopak si pořiďte časovač zapínání světel nebo televize a rádia.

Udržujte dobré sousedské vztahy

Spolehlivý soused může na Váš objekt dohlédnout v nepřítomnosti, případně se Vám ozvat, nebude-li se mu něco zdát. Svěříte-li mu klíče, může rovněž zkontrolovat, zda někde neprasklo vodovodní potrubí nebo se neporouchal nějaký spotřebič. Nemáte-li spolehlivého souseda, požádejte někoho z rodiny, aby k Vám docházel.

Myslete na bezpečnostní opatření u všech otvorů do domu nebo bytu

Nevyplatí se šetřit na zabezpečení – pořiďte si kvalitní vstupní dveře, mříže nebo bezpečnostní fólie na okna, chraňte vstupy zabezpečovacím zařízením s alarmem nebo napojením na Pult centrální ochrany. Samozřejmě chraňte i přilehlé stavby, jako jsou garáže. O detailech způsobu zabezpečení ale nikomu nevykládejte. Vyzkoušejte správnou funkci bezpečnostních zařízení pečlivě před odjezdem.

Nenechávejte vybavení na zahradě

Před odjezdem řádně zabezpečte všechno, co by mohlo zloději pomoci – žebříky, lana apod. Nenechávejte na zahradě ani další běžné vybavení, jako jsou grily, trampolínky, sekačky, hadice apod. Ty jsou často terčem náhodných zlodějů, kteří potřebují nárazově peníze a snaží se zpeněžit kradené věci, například narkomani.

Řádně zabezpečte cennosti a pořiďte si fotodokumentaci

Před odjezdem zabezpečte cennosti a doklady. Uložte je v bezpečném trezoru nebo v bankovní schráně. Udělejte si seznam všech hodnotných věcí, pořiďte si jejich fotodokumentaci, zaznamenejte výrobní čísla, shromážděte záruční listy a doklady o pořízení (odděleně od předmětů).

Myslete na přiměřené pojištění svého bydlení

Sjednejte vhodné pojištění domu, bytu a domácnosti. Máte-li ho už nějaký čas uzavřené, zkontrolujte aktuálnost smlouvy a přiměřenost pojistných částek. Vyplatí se aktualizovat nejméně jednou za čtyři roky a vždy při zásadnějším zásahu do kvality bydlení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky