Sítě v oknech i vůně bylinek? Praktické tipy, jak svůj domov připravit na léto

S příchodem léta nastává ten pravý čas nejen na odlehčení šatníku či jídelníčku, ale také na některé změny v bydlení. Jak nachystat svoji domácnost na léto, abyste se vyhnuli nástrahám horkých měsíců a mohli si bezstarostně užívat slunečných dnů? Přinášíme vám pětici praktických tipů.

Ilustrační fotografie
reklama

Ochrana před sluncem

Jakmile se teploty přehoupnou přes tropickou třicítku, nastává čas hledání všemožných způsobů, jak si v domácnosti udržet co největší chládek. Čím více oken, tím větší hrozba, že se interiér promění ve skleník. Základem je v tomto ohledu stínicí technika. A ačkoliv jsou v českých domácnostech stále nejpoužívanějším řešením interiérové žaluzie, maximální zastínění nabízí jejich venkovní varianta. „Venkovní žaluzie zadrží až 94 % tepelné energie, jejich účinnost je tedy až 10x vyšší než u interiérových. Teplo se nedostane do místnosti, takže i při tropických teplotách jsou uvnitř velmi příjemné podmínky,“ popisuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se na tuzemském trhu specializuje mimo jiné i na produkci stínicí techniky.

Bez bzučení či štípanců

S příchodem léta rapidně přibývá hmyzu poletujícího ve vzduchu. Ten přitom využije kteroukoliv příležitost, jak se do interiéru dostat. Ať už se jedná o včely, vosy, nebo komáry, kteří svým pronikavým bzučením dovedou pořádně znepříjemnit usínání. Nemluvě o kousnutích, která se druhý den připomenou úporným svěděním. Sítě v oknech umožňují prakticky neomezené větrání, aniž by hrozilo, že se hmyz dovnitř dostane. Různá barevná provedení navíc zaručí, že přítomnost sítí okem prakticky nejde postřehnout a nijak neomezuje výhled.

Venkovní obývák či kuchyně

Ať už máte k dispozici balkon, terasu, či rovnou celou zahradu, všude je prostor pro venkovní nábytek. V současnosti přitom existuje celá řada možností, z nichž lze vybírat. Od plastového provedení, které je sice nejlevnější, zároveň ale nedisponuje závratnou životností, až po nábytek z masivu, jež vám bude dělat společnost dlouhá léta. Pokud vyhledáváte co největší pohodlí, je ideální volbou ratanový nábytek spolu se sedacími polštáři. U toho se kombinuje maximální pohodlí s lehkou manipulací, nábytek je totiž i přes přítomnost pevné hliníkové konstrukce lehký.

Bylinková vůně

K létu neodmyslitelně patří lehká kuchyně plná svěžích bylinek. Jejich pěstování je pro slunečné dny jako stvořené a rozhodně přitom neplatí, že pro ně musíte mít k dispozici rozsáhlou zahrádku. Stačí troška hlíny, pár květináčů a rázem si na parapetu před oknem nebo na balkoně vytvoříte hotový bylinkový ráj, který při každém otevření okna či dveří domácnost příjemně provoní. A také odlehčí vaší peněžence, nebudete totiž muset nakupovat již předsazené nebo sušené koření. Domácí bylinky navíc obě tyto varianty svojí chutí a vůní jasně předčí.

Bezpečnost především

Pro ty, kteří se rozhodnou vyrazit na dovolenou, bude rozhodně na místě zajistit si své bydlení proti potenciálním zlodějům. Právě období letních dovolených, kdy domy a byty zejí prázdnotou, totiž kriminální živly láká nejvíce. Zabezpečení může mít mnoho podob – od bezpečnostních vchodových dveří či obyčejného alarmu až po komplexní zabezpečovací systém, kdy je alarm propojen nejen s vaším smartphonem, ale též s bezpečnostní agenturou. Ta je v případě hrozícího nebezpečí připravena proti potenciálnímu zloději zasáhnout, a to i v momentu, kdy si například užíváte dovolené u moře na druhém konci světa. Zajímavým bezpečnostním prvkem jsou rovněž předokenní rolety. „Bezpečnostní článkové pružiny drží lamely v jedné rovině, ale zároveň brání nežádoucímu mechanickému zdvihnutí. Při pokusu o vniknutí do interiéru přes okno či skleněné dveře tak tvoří pro potenciálního zloděje silnou překážku,“ uzavírá Lubomír Valenta ze společnosti Lomax.

Témata: Lomax | léto | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky