Zpětný leasing nemovitostí: O co se jedná?

Trh s nemovitostmi zahrnuje více úkonů než “obyčejný” nákup a prodej nemovitostí. Jednou z dalších služeb, které nabízí některé realitní kanceláře, je tzv. zpětný leasing. Tento způsob prodeje je určený především pro vlastníky nemovitostí, kteří potřebují rychle získat ne zrovna malý finanční obnos.

Ilustrační fotografie
reklama

Zpětný leasing je vlastně forma výkupu nemovitosti a je dobré jej brát jako řešení v nouzové situaci. Nepleťme si přitom zpětný leasing s klasickým leasingem, který je využíván při financování automobilu, počítače či jiného zařízení a vybavení. Zpětný leasing funguje odlišně. Hlavním cílem dotyčného je v tomto případě získat potřebný finanční obnos a ten mu poskytne realitní kancelář. Samozřejmě pouze v případě, že vlastní nemovitost, informuje realitní kancelář Honzík.

Prodat a koupit zpět?

Princip zpětného leasingu v podstatě spočívá v jejím prodeji. Nejedná se však o klasický výkup nemovitosti, kdy prodávající ztratí veškerý nárok na nemovitost. Realitní kancelář, která zpětný leasing provádí, sepíše s prodávajícím smlouvu o budoucím zpětném odkupu nemovitosti. Ve prospěch klienta je zřízeno tzv. věcné břemeno k užívání nemovitosti.

To znamená, že realitní kancelář nemovitost sice koupí, ale po domluvenou dobu nebude mít právo s ní nakládat dle svého uvážení. Jednoduše řečeno, nemůže ji prodat jinému zájemci. Prodávající má možnost během této lhůty nemovitost odkoupit zpět do svého vlastnictví. Pokud se mu však nepodaří sehnat potřebné investice, nemovitost zůstane ve vlastnictví realitní kanceláře. Informuje realitní kancelář Honzík.

Pozor na smluvní podmínky

Dožene-li vás situace ke zpětnému leasingu, zachovejte si chladnou hlavu. Dobře si vyberte realitní kancelář, jíž svou nemovitost prodáte. Smlouvu si řádně prostudujte a podepište ji pouze, pokud jí rozumíte a souhlasíte s podmínkami. Nikoho neopravňuje, aby zneužíval těžké životní situace druhých. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky