I vás mohou vykrást! Tyto nejčastější chyby brání dopadení pachatele a ohrožují vaše bezpečí

Vykradený byt či dům je noční můra každého majitele nemovitosti. Zloději každoročně vykradou tisíce bytů a domů a způsobí škody dosahující až 1,5 miliardy korun. Nebezpečí vloupání se týká každého, kdo nemá v bytě či domě dostatečné zabezpečovací prvky.

Zloděj v akci
reklama

V případě vykradení pak dejte pozor na hlavní chyby, kterých se dopouští valná část majitelů nemovitostí. Kvůli těmto chybám je často velmi obtížné dopadnout pachatele, a navíc ohrožujete vlastní bezpečnost. Není totiž ojedinělé, že se zloději na místo činu vrací.

1. Uklízíte, aby vás nepomluvili

„Velmi častý nešvar, zejména starší majitelů. Zavolají sice policii, ale před jejich příjezdem byt uklidí, aby si nemysleli, že jsou nepořádní a mají v bytě chaos. Tím nenávratně zničí veškeré stopy, které by mohly pomoci dopadnout pachatele. Do příjezdu policie proto s ničím nehýbejte, nechte vše, jak je,“ varuje bezpečnostní expert Ivan Pavlíček.

2. Nespolupracujete, škody přece vidí každý

Vloupání je velký psychický tlak, s narušeným obydlím se velmi špatně vyrovnávají všichni poškození. Po příjezdu policie, ale spolupracujte, jak nejlépe můžete. Nikdo jiný než vy neví, co v bytě bylo, a co vzniklo během vloupání. Pomoci mohou i nedopalky cigaret, případně pokud zloděj něco v bytě zapomněl. Důležité jsou také otisky prstů na předmětech a nábytku, se kterými zloděj manipuloval.

3. Zachraňujete byt či dům na vlastní pěst

Pokud při příchodu domu zjistíte poškozené dveře či cokoliv jiného co naznačuje vloupání, ihned volejte Policii nebo se spojte se sousedy, příbuznými, zkrátka s kýmkoliv. Ale nikdy nevcházejte do domu sami a nejednejte na vlastní pěst. Pachatel vloupání totiž může být ještě na místě činu a hrozí, že v případě vyrušení bude agresivní, tedy můžete být napadeni.

4. Necháte byt nezabezpečený

„Zloději se často na místo činu vrací, obzvlášť byli-li vyrušeni. Rozhodnete-li se byt nezabezpečit ani po vloupání s argumentem, že už jste stejně vykradeni a pachatelé vám již nemohou nic víc vzít, můžete na to doplatit. Vhodné je ihned po odjezdu policie kontaktovat některou ze zabezpečovacích firem a narušenou nemovitost ochránit bezpečnostními prvky. Především bezpečnostními dveřmi a kováním v minimálně třetí bezpečnostní kategorii a prosklené plochy v nižších patrech opatřit bezpečnostními skly nebo foliemi,“ uzavírá odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček z firmy Next.

Témata: krádeže | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky