Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se lidé v Česku nejčastěji stěhují?

bydlení
bydlení
Foto: Pixabay

Stěhování mezi obcemi v České republice bylo v roce 2015 na úrovni 242 tisíc obyvatel. Největší část lidí změnila adresu pouze v rámci okresu, kdy se přestěhovala z jedné obce do druhé. 21,2 % obyvatel se stěhovalo v rámci téhož kraje mezi dvěma okresy a 35,4 % mezi dvěma kraji.

Objem vnitřního stěhování byl v období let 2005 až 2015 nejvyšší v roce 2007, kdy dosahoval 256 tisíc obyvatel. Nejnižší byl v roce 2005. Tehdy činil 214 tisíc. Od roku 2009 se pohybuje mezi 233 a 242 tisíci.

Vnitřní migrací došlo v letech 2011 až 2015 k populačnímu růstu pouze ve Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském a Jihočeském kraji. „Konkrétně ve středních Čechách byl tento nárůst na úrovni 45 tisíc obyvatel. Naopak nejvýznamnější pokles počtu obyvatel v návaznosti na vnitřní migraci byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji, a to o téměř 16 tisíc,“ uvádí předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Na okresní úrovni byly nejsilnější migrační proudy mezi lokalitami zahrnujícími převážně největší města, jako je Praha, Brno-město, Ostrava-město a Plzeň-město, a okresy tvořenými zázemím těchto metropolí. „Nejvýznamnější migrační proudy byly mezi Prahou a sousedními okresy. Z Prahy se v letech 2011 až 2015 vystěhovalo 21 tisíc osob do okresu Praha-východ a 18 tisíc osob do okresu Praha-západ,“ říká Marek Rojíček, místopředseda ČSÚ, s tím, že silné migrační proudy byly patrné i v opačném směru.

Další početně významné stěhování probíhalo v období let 2011 až 2015 z Brna-města do Brnavenkova. Týkalo se 15 tisíc lidí, opačným směrem pak 6,5 tisíce. Na severní Moravě byl patrný hlavně migrační tok z okresu Karviná do okresu Ostrava-město, kam přišlo 5,3 tisíce osob. Řada lidí se však stěhovala i mezi okresy Karviná a Frýdek-Místek, Liberec a Jablonec nad Nisou, Pardubice a Chrudim nebo Sokolov a Karlovy Vary. Na delší vzdálenost proběhly nejvýznamnější změny adres mezi Brnem-městem a Prahou (3,8 tisíce) a mezi Ostravouměstem a hlavním městem (2,5 tisíce).

Témata:  lidé bydlení Český statistický úřad

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?