Poradíme, jak koupit nemovitost už od 50 procent odhadní ceny

V dražbách lze koupit nejrůznější nemovitosti, od garáží a chat až po byty a domy. A samozřejmě od kvalitnějších a dražších až po levnější, které potřebují rekonstrukci, ale počáteční investice je o to zajímavější.

Ilustrační fotografie
reklama

Výhodou mnoha dražeb je právě cena v kombinaci s rychlostí prodeje. Například u tradičního realitního prodeje vlastníci raději vyčkávají měsíce nebo i roky a doufají v prodej za nadhodnocené ceny. U dražeb je naopak vše hotové během pár měsíců a kupující mají šanci na atraktivní cenu.

„Velkou výhodou dražeb je rychlost a jednoduchost celého procesu, což zároveň vytváří prostor pro zajímavou cenu. Dražba často začíná na 50 procentech odhadní ceny nemovitosti a je jen na zájemcích, jakou reálnou hodnotu nakonec svými příhozy stanoví,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Mnoho lidí ale od dražby odrazovala osobní účast v dražební síni. Měli obavy z „pokerového“ chování, jak maskovat svou strategii a neodhalovat karty, případně jak číst chování konkurentů. Zásadní změnu a otevření trhu znamenal příchod elektronických dražeb. Odpadají tak veškeré spekulace i obavy, že by se zájemci mohli nějak domluvit, a navíc lze dražit odkudkoli, z počítačů i mobilních zařízení.

Nemovitosti jsou prodávané přes dražební společnosti, takže zájemci nemusí komunikovat s původním majitelem nebo nájemníky a je zaručené rychlé a bezpečné jednání. „Navíc výslednou cenu stanovuje sám trh prostřednictvím zájemců, takže se eliminuje citový vztah prodávajícího. Vlastníci mají jinak tendenci do ceny promítat emoce a svůj vztah k nemovitosti a cenu neúměrně navyšovat,“ dodává Hasman. Proto dává mnoho kupujících s ohledem na cenu přednost dražbám. Při dobrém nákupu totiž zbudou další finance na případné úpravy a rekonstrukce.

Vedle ceny je důležitým faktorem i rychlost. Zbytečné prodlužování nikomu neprospívá. U dražeb jsou pevně dané termíny, takže celý proces od začátku prodeje do převedení nemovitosti na nového vlastníka trvá třeba jen dva, tři měsíce, což je výhoda pro všechny strany. Prodávající brzy získá své peníze, kupující dostane zajímavou cenu a rychle se může nastěhovat a nemovitost v mezidobí zbytečně neleží ladem. Vzhledem k rychlosti je potřeba mít předem vyřešené financování pro případ výhry, ale banky dnes již běžně půjčují i na koupi nemovitostí v dražbě.

Na kupující nečeká žádné překvapení, protože ve spolupráci s dražební společností je přehledně připravená veškerá dokumentace a všechny potřebné doklady. Ale vždy je užitečné si udělat před dražbou také vlastní průzkum, prohlédnout si nemovitost a porovnat ceny podobných nemovitostí. Každopádně výsledná cena je reálná cena určená trhem, nikoli uměle stanovená cena odhadcem nebo zkreslenou představou vlastníků s citovou vazbou. Kdo hledá nemovitost za výhodnou cenu, by tedy měl o dražbě uvažovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky