Nepracují a stát jim dá byty? Zákon, který vyvolává spory

Všechny strany vládní koalice sice slibovaly ještě před volbami, že přijmou zákon o sociálním bydlení, tento bod se dostal také do koaliční smlouvy, přesto se stále odkládá. A vládě do konce funkčního období už nezbývá mnoho času. Majitelé bytů navíc poukazují, že předkládaný materiál není právě povedený.

Nepracují a stát jim dá byty? Zákon, který vyvolává spory
reklama

Zákon je sice potřebný, v té podobě, v jaké je předkládán, je ale nepřijatelný. V pořadu Českého rozhlasu Pro a proti na to upozornil předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. Ten poukazuje třeba na to, že v některých bodech nerespektuje ústavu. Ta totiž jasně rozlišuje mezi pomocí lidem v zaviněné a v nezaviněné nouzi.

Šimeček se také domnívá, že zákon v této podobě poskytuje podporu těm, kteří nejsou schopni ani ochotni se zařadit do běžné společnosti - například proto, že porušují zákony. „Ti ostatní jsou už ošetřeni stávajícím příspěvkem na bydlení dostatečně, dokonce lépe, než navrhuje nový zákon," domnívá se.

„Zákon se stará o ty, kteří porušují zákony, opustili legální trh práce a mají příjmy z šedé ekonomiky nebo trestné činnosti, ztratili morální kompetence k bydlení, tedy nedodržují závazkové právo, a tudíž jim podle Občanského zákoníku nikdo nemá pronajmout byt. Těchto lidí je zhruba 1,2 % celkové populace," tvrdí.

Systém by se podle něj neměl snažit ubytovat všechny lidi, kteří si z nějakého důvodu nedokážou sami zajistit bydlení. „Cílem musí být, aby tito lidé znovu získali kompetence k bydlení," dodává šéf Občanského sdružení majitelů domů.

S tím ale nesouhlasí ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček, který považuje současnou koncepci zákona za velmi dobrou a zdařilou. Poukazuje na to, že podpora bydlení se navíc nemusí konat jen prostřednictvím bytů. „Je složena ze tří prvků, kdy druhým je sociální dávka a třetím je sociální práce," vysvětluje Šimáček pro Český rozhlas.

I když bude člověk uznán v bytové nouzi, musí v ní plnit určité podmínky a splňovat parametry užívání sociálního bytu. Nově podle Šimáčka bude muset povinně spolupracovat se sociálním pracovníkem. Pokud spolupracovat nebude, o byt přijde. Nový zákon tak podle něj připraví o mnoho přísnější postih v případě nedodržování podmínek.

„Dávka a sociální práce přicházejí na pomoc dříve než případné přidělení sociálního bytu. Neznamená to automaticky, jak říká pan Šimeček, že ten, kdo si požádá, dostane hned byt," upozorňuje zastánce nové podoby zákona.

Slova svého oponenta odmítá s tím, že jde o šíření poplašné zprávy. „Cílová skupina zákona je velice široká. Od lidí handicapovaných, seniorů, matek a otců samoživitelů k lidem, kteří se vracejí z výkonu trestu nebo opouštějí ústavní výchovu. Předpokládat, že mezi nimi jsou apriori ti, kteří nepracují nebo jinak porušují zákon, je prostě mylné," dodává šéf Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky