Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roste průměrná cena běžně dražených nemovitostí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dražby nemovitostí zažívají řadu změn, které souvisí s přirozeným vývojem. Jedním z nejzajímavějších trendů, speciálně pro zájemce o koupi nemovitosti, je rostoucí kvalita dražených nemovitostí, zejména v oblasti bytů a rodinných domů. Dříve byly dražby synonymem především pro prodej nějak poškozených nebo problémových nemovitostí, a spíše se tak jednalo o investici pro další podnikání, kdy se po rekonstrukci a úpravách nemovitosti dále prodávaly nebo pronajímaly.

Pokud se bavíme o běžně dražených nemovitostech, jako jsou rodinné domy, byty a podobně, tak před 3 až 4 lety se průměrná cena pohybovala kolem 400 000 až 450 000 Kč. Dnes se v podobné oblasti průměrná cena pohybuje už kolem 600 000 až 750 000 Kč. Vyplývá to ze zkušeností a statistik společnosti Eurodražby.cz, která na trhu s dražbami nemovitostí působí již více než 18 let a patří mezi lídry trhu se specializací zejména na rodinné domy, byty a další podobné nemovitosti.

Ale neznamená to, že by došlo k takovému skoku a nárůstu v cenách nemovitostí. „Nárůst je způsoben růstem kvality dražených nemovitostí. Přirovnal bych to k prodeji starých aut. Z bazarů také zmizela většina starých a prorezlých škodovek a nyní se už běžně prodávají lepší auta. Zvyšuje se kvalita, protože v uvozovkách ten největší poměr nemovitostí v nejhorším stavu je prodaný,“ vysvětluje Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Dražby jsou tak stále zajímavějším způsobem nákupu nemovitosti. Roste jejich kvalita, nemovitosti je možné nezřídka využít bez dalších zásahů přímo pro vlastní bydlení a zároveň je to rychlý a bezpečný způsob koupě. Významnou roli ve stoupající oblibě dražeb hrají kromě velkého výběru a kvality nemovitostí i moderní technologie, protože díky elektronickým dražbám lze jednoduše dražit prakticky odkudkoli. Pokud tedy někdo zvažuje nákup nemovitosti, měl by rozhodně zvážit dražbu a podívat se do nabídky renomovaných dražebních společností.

Témata:  dražba bydlení nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?