Jaké bydlení preferují Češi? Pronájem často vnímají jako dočasné řešení

Příznivé podmínky na trhu hypotečních úvěrů a celková ekonomická situace v České republice napomáhají stále rostoucím investicím Čechů do bydlení. Podle průzkumu finanční skupiny Wüstenrot žije ve vlastním bytě nebo domě více než 60 % obyvatel. Další zhruba třetina bydlí v nájmu, ale z toho 13 % Čechů vnímá tuto situaci jako dočasné řešení a usilují o to, aby se přestěhovali do vlastního. Jedním z hlavních důvodů, proč Češi stále častěji kupují byty, jsou nízké úrokové sazby hypoték. Ty od finanční krize po roce 2008 dál klesají. 

Ilustrační fotografie
reklama

Stoupající počet bytů v osobním vlastnictví vůči nájemnímu bydlení jen potvrzuje, že ani vyšší pořizovací cena zájemce o vlastní střechu nad hlavou nijak neodrazuje. Navíc údaje Českého statistického úřadu ukazují, že od roku 2001 do roku 2011 se počet bytů v osobním vlastnictví oproti nájmům zvýšil téměř o půl milionu. „Zvýšenému zájmu klientů o financování vlastního bydlení jdeme vstříc nízkými úrokovými sazbami. Klasickou Hypotéku na bydlení nabízíme s úrokovou sazbou začínající na 1,59 % ročně. Hypotéku Refin může žadatel o refinancování původního úvěru získat již od 1,49 % ročně,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot.

Vlastní bydlení je sázka na jistotu

Pětina Čechů uvádí mezi hlavní důvody pořízení vlastního bydlení především vlastní realizaci prostor a zařízení interiéru podle svých představ. Hnacím motorem v rozhodování je pro 18 % respondentů také pocit jistoty, kdy majitele nemůže nikdo vystěhovat, což lze považovat u nájemního bytu jako běžné riziko. Mezi hlavní motivaci uvádí čtvrtina Čechů i ekonomickou výhodnost či dobré zhodnocení financí. Jen 4 % dotázaných si nemovitost pořídilo především pro své děti. Předpokládají, že jednou jim ji předají a usnadní jim tím situaci s bydlením.

Nemovitost i jako investice

S ohledem na očekávaný vývoj cen na trhu se investice do nemovitosti vyplatí. Při současných nízkých úrokových sazbách společně s vhodně zvolenou strategií je možné dostat se až na výnos okolo 5 % ročně. „Zájemci o koupi bytu na investici by si měli vybírat
v lokalitách, kde cena nemovitostí výhledově poroste. Například v Praze jsou pro tuto aktivitu vhodné části Prahy 5, 6 nebo Praha 3. Jejich investiční potenciál roste vzhledem k tomu, že se nacházejí v širším centru metropole, mají kvalitní občanskou vybavenost a dobrou dopravní dostupnost. V těchto čtvrtích lze zakoupené byty i výhodně pronajímat,“ doplňuje Klos.

Jako nejvýhodnější investicí se z mnoha důvodů jeví menší byty kategorie 1+kk, 1+1, 2+kk a 2+1. Splňují základní dvě kritéria úspěšného investičního bytu: kupní cena může být nižší a zároveň se dobře shánějí nájemníci, kteří budou ochotni platit nájem.

K financování investiční nemovitosti nabízí Wüstenrot speciální produkt Hypotéka na pronájem, u něhož může klient při posuzování bonity uplatnit až 60 % příjmů z budoucího pronájmu.

Podrobné informace o úrokových sazbách jsou uvedeny na www.wustenrot.cz v Přehledu úrokových sazeb hypotečních úvěrů a úvěrů platných od 1. 9. 2016.

Témata: bydlení | Česko | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky