Cizí byty opravujeme i na své náklady

Čím dál více mladých Čechů žije v jedné domácnosti s kamarády nebo i úplně neznámými lidmi. A neplatí to jenom pro studenty, jak bylo dříve zvykem. Až 40 % spolubydlících dnes představují mladí lidé s ukončeným vzděláním. K bydlení s cizími je vede touha nebýt sám, ale také snížení výdajů za nájem. Lidé jsou ale podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny ochotni zaplatit si za vylepšení cizího bytu i něco navíc. Do oprav investoval již každý třetí.

Ilustrační fotografie
reklama

Pryč jsou doby, kdy bylo spolubydlení synonymem pro levné soužití vysokoškolských studentů. Přestože studenti stále tvoří největší skupinu, až 40 % spolubydlících představují pracující do 30 let. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny mezi 200 respondenty, kteří aktuálně žijí se spolubydlícími. Téměř čtvrtina respondentů přiznává, že si společné bydlení vybrala proto, aby nebydlela sama. Kromě rozdělení nákladů si vypomáhají i s domácími pracemi, daří se jim tak ušetřit čas. Největší motivací pro bydlení s cizími však stále zůstává touha ušetřit na nájemném.

Nejčastější investice? Ložnice a kuchyně

Více než třetina lidí, kteří aktuálně žijí se spolubydlícími v nájemním bytu, již hradila náklady na jeho opravu. Většinou se jednalo o drobnější opravy v rámci několika tisíc. Nejčastěji lidé investovali do ložnice, kuchyně a koupelny.

Podle údajů Raiffeisen stavební spořitelny je polovina  mladých ochotná investovat do rekonstrukce bytu, přestože si ho pouze pronajímá. To vše ale pouze pod podmínkou, že jim ostatní spolubydlící přispějí na výdaje, nebo že budou mít levnější nájem. „Výdaje na zdokonalení bydlení dnes lidé berou jako samozřejmost. V pronájmu žijí často dlouhodobě a řada z nich si na sebe již vydělává,“ vysvětluje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Část dotázaných připouští, že by rekonstruovala i v případě nezbytně nutných oprav nebo pokud by plánovala v bytě zůstat dlouhodobě. „V případě neplánovaných nebo nezbytných výdajů na bydlení nemusí lidé čekat měsíce nebo roky, než si na opravu našetří, ale mohou využít úvěr na rekonstrukce,“ doplňuje Lenka Molnárová.

Pokud ještě nevíte, kde budete chtít žít třeba za pět let, nebojte se dát přednost pronájmu před splácením hypotéky. Díky menším půjčkám na vylepšení bydlení, můžete mít vysněný domov hned.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky