Dostupnost bydlení v Praze se výrazně zhoršila. Ceny jdou nahoru

Nečinnost stavebních úřadů a protirozvojové naladění řady pražských městských částí vede v poslední době ke zhoršení situace na trhu nového bydlení. V důsledku kombinace prodejního boomu a ubývajících bytů z nabídky developerů jdou ceny nahoru. Za poslední rok o pětinu. Projevilo se to zhoršením dostupnosti nového bydlení v Praze. Zatímco ještě před rokem musel průměrný obyvatel Prahy na nový byt šetřit necelých deset let, letos je to již 11,5 roku.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Podle výzkumu, který společně provádí Trigema, Skanska Reality a Central Group, má průměrný nový byt v Praze 71,6 m2 a stojí 4,8 milionu korun. Při průměrné mzdě v Praze ve výši 34.824 korun tak za něj běžný Pražan utratí veškeré své příjmy za 11,5 roku. Ještě loni to byl plat za necelých deset let. Za rok se tak dostupnost nového bydlení výrazně zhoršila.

Pořízení vlastního bytu v Praze navíc začíná být hůře dostupné i v porovnání s okolními metropolemi. Průměrný obyvatel Bratislavy na tamní průměrný byt vydělá teoreticky za necelých devět let, obyvatel Varšavy pak dokonce za 6,4 roku, což je ovšem dáno výrazně menší průměrnou výměrou i cenou tamních bytů. „Ani Vídeň nebo Mnichov, kde jsou ceny nových bytů výrazně vyšší, se ale kvůli vyšším průměrným příjmům nedostaly s dobou, po kterou musí tamní obyvatelé na nové bydlení šetřit, nad deset let,“ poznamenal šéf Central Group Dušan Kunovský. 

„Tato situace je ovlivněna především skutečností, že tempo výstavby se v Praze v porovnání se zahraničními metropolemi významně zpomaluje. Počet bytů, u kterých se zahájila v posledním půlroce výstavba, je třikrát menší než počet prodaných bytů. Pokud nedojde k významné změně nerovnováhy na trhu, pak se situace, kdy je například obyvatel Bratislavy schopen pořídit si vlastní nový byt o čtvrtinu rychleji, určitě nezmění,“ doplnil Pavel Kliment, partner poradenské společnosti KPMG, která na výzkumu s Central Group spolupracovala.

„Fakt, že se zhoršení dostupnosti neprojevuje na prodejích, je dán především aktuálně rekordně levnými hypotékami. Tím se také částečně mění struktura kupujících. Mezi nimi přibývají Češi na úkor cizinců, kteří v minulosti tvořili až čtvrtinu a v letošním roce jejich podíl klesl k pětině. Přes polovinu z nich navíc tvoří Slováci, které za cizince obvykle ani nepovažujeme,“ řekl Kunovský. „Naproti tomu Praha k sobě přitahuje stále více aktivních a šikovných lidí z regionů, kteří sem přicházejí uplatnit své schopnosti,“ dodal.

Témata: bydlení | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky