Velká poptávka po nových bytech si vyžádala zavedení pořadníků

Rozhodnout se dnes pro investici do vlastního bydlení vůbec neznamená mít zítra vlastní střechu nad hlavou. Byty, které developeři nabízejí k prodeji o letošních prázdninách, budou reálně k nastěhování v letech 2018 – 2019. Kdo na nabídku nezareaguje hned v okamžiku jejího zveřejnění, může navíc skončit v pořadníku. Bez záruky, že se na něj v nové etapě vybraného bytového projektu vůbec dostane.

Ilustrační fotografie
reklama

„Největší zájem je vždy o menší byty, které jsou cenově dostupnější, v prvních dnech po zahájení prodeje obvykle převýší nabídku,“ říká Šárka Kloučková z obchodního oddělení pražské developerské společnosti M&K Real Estate.

„Jsme nuceni vytvářet pořadníky, ve kterých evidujeme až devět zájemců,“ popisuje Kloučková. Každý z nich má obvykle tři dny na to, aby si ujasnil možnosti financování a další nezbytné věci. „V té době se ukáže, jestli zájemce vůbec dosáhne na hypotéku, případně zda by pro něj nebyla příliš velkou zátěží do budoucna,“ upřesňuje Kloučková. 

Objeví-li se překážky, které první zájemce o byt nepředvídal, začíná jednání s dalším v pořadí.

M&K Real Estate, který staví především v projektu Čakovický park, má momentálně v nabídce poslední dva byty, které budou připraveny k nastěhování v létě příštího roku. V polovině září se chystá dát do prodeje dalších zhruba 60, ty ale budou dokončeny v roce 2019.

„Nabízíme jen byty v domech, na které bylo vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení, a jejich získání je někdy zdlouhavý proces,“ vysvětluje Šárka Kloučková, proč developer ani v současné situaci prostě „nevrhne na trh“ další byty, s jejichž dokončením se počítá třeba až po roce 2020. 

Na webových stránkách některých společností přitom není výjimkou nabídka bytových jednotek, které se prodávají už druhým či dokonce třetím rokem, místo termínu dokončení si ale mohou zájemci stále pouze přečíst, že „projekt je v přípravě“.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky