Návrh na omezení počtu nájemníků v bytech: další restrikce...

Složité problémy nemívají jednoduchá řešení. Jasným šlápnutím vedle je návrh ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který má už ve středu 20. července projednávat vláda. Ministr chce řešit tíživou situaci kolem sociálně vyloučených lokalit mimo jiné omezením počtu lidí žijících v jednom bytě. Kolik nájemníků smí v jednotce žít, by pak měly určit hygienické normy s ohledem na rozlohu bytu, informuje RNDr. Evžen Korec, CSc.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud by tuto restrikci vláda schválila, šlo by o další zásah do práv majitelů bytů. Zatímco teď počet osob v bytě žádné normy neomezují, pro příště má to, jak se svým majetkem naložíte, určovat jakýsi úředník.

Jenže podle čeho? Kolik lidí ještě může žít v třeba v typickém bytě 2+1 o 60 metrech čtverečních? Dva rodiče, dvě děti a šlus? Nebo se smí přistěhovat i babička, ale dědeček bude muset zůstat někde jinde? Je to absurdní.

Je zřejmé, že ministrův návrh reaguje na některé nepoctivé pronajímatele, kteří zneužívají znevýhodněného postavení svých nájemníků a ždímají z nich, co se dá. S vizí maximálního zisku se přitom nechovají jako řádní hospodáři, nehledí na zvýšené opotřebení bytu, tedy svého majetku, a případně znehodnocování celého domu.

Jenže na praktiky této menšiny nepoctivých nesmí doplácet drtivá většina pronajímatelů, kteří dbají jak o svůj majetek, tak o komfort svých nájemníků.

Dalším problémem zvažované normy je to, že s sebou automaticky přinese další omezování práv, soukromí a domovní svobody. Jak budou úřady kontrolovat, kolik lidí v daném bytě žije? Bude hygiena s policejní asistencí vnikat do bytů a počítat tamní obyvatele? A jak potom ověří, kdo tam skutečně bydlí a kdo je jen na návštěvě, jak zřejmě bude znít nejčastější výmluva dotčených? To jsou jen některé z otazníků, které se nad tímto návrhem vznášejí.

Pokud tato nesmyslná norma projde, dopadne to tak, jak je v českém legislativním Kocourkově zvykem: jen další buzerace pro slušné lidi, kteří ctí zákony. Ti nepoctiví budou dál vysmátí.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky