Rekonstrukce bytu: Kdy se obejdete bez povolení úřadů

Rekonstrukce bytového jádra obnáší mnoho povinností - sehnat řemeslníky, vybrat kvalitní materiál, zajistit finance. Musíme do toho všeho ještě obíhat úřady? Právě to vám přiblížíme v tomto článku.

Ilustrační fotografie
reklama

Při běžné rekonstrukci bytu nebude stavební povolení představovat zase až takový problém. Obvyklá přestavba bytového jádra se totiž většinou obejde bez stavebního povolení i ohlášení. Samozřejmě za splnění předpokladů stanovených stavebním zákonem. V některých případech je třeba na úřad zajít.

Zasahujete do nosných zdí - musíte na úřad

Získání stavebního povolení nebo ohlášení stavby se řídí podmínkami uvedenými v novele stavebního zákona (č. 350/2012 Sb).

Ohlášení stavby vyžaduje například rekonstrukce bytového jádra, která mění způsob jeho užívání. To znamená, že byt zůstává bytem a nestane se z něj např. obchod. To platí i v opačném případě, když by se z nebytového prostoru stal byt.

Dále je nutné ohlásit např. přesunutí a zvětšení koupelny do prostoru chodby, přemístění toalety. Bez stavebního povolení se neobejdete v případě, že při rekonstrukci bytu nahrazujete nosné příčky těžšími, bouráte zdi nebo panely, které podpírají celou konstrukci domu, či do nich vyříznete otvor.

Kdy si ušetříte cestu na stavební úřad

Povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nepotřebujete, když: Stavební úpravy a udržovací práce nezasáhnou do nosných konstrukcí, rekonstrukce nemění způsob užívání ani vzhled stavby, úpravy nemohou negativně ovlivnit požární bezpečnost a životní prostředí, dům není památkou.

To znamená, že v případě přestavby bytového jádra, při které jsou zachovány původní dispozice bytu a používaný materiál je stejný nebo velice podobný tomu původnímu, nemusíte jít na stavební úřad. Cestu si ušetříte také v případě menších zásahů, jako je například pokládka nové podlahy a obkladů stěn. Povolení nebudete potřebovat ani pro údržbu oken a dveří, výměnu rozvodů, opravu a výměnu umyvadel, van, sprchových koutů, toalet, kuchyňských linek a sporáků.

"Upřednostňujeme investice do kuchyní, koupelen a obývacích pokojů, tedy do částí bytu, ve kterých trávíme nejvíc času. Více než 80 % z nás realizovalo v posledních 5 letech rekonstrukce, na které stavební povolení nebylo potřeba," komentuje výsledky nedávného průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny Jitka Jechová. 

Témata: bydlení | úřady

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky