Prodej nových bytů v Praze v posledních měsících nabírá na obrátkách

Boom prodeje nových bytů v Praze v posledních měsících nabírá na obrátkách. Central Group jako největší rezidenční developer v zemi prodal za prvních pět měsíců roku 556 bytů, což je meziroční nárůst o 30 procent. Podle aktuálních statistik ČSÚ ale zahajovaných bytů stále ubývá a disproporce mezi prodanými a nově povolenými byty se i nadále prohlubuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Pomalé povolování projektů stavebními úřady je tak jedním z hlavních problémů, který v poslední době tíží rezidenční development. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu. Za první čtyři měsíce roku klesl podle dnešních dat Českého statistického úřadu počet zahájených bytů v bytových domech v Praze o dvě třetiny z loňských 1487 na letošních 498 zahájených bytů v Praze.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst zhruba o deset procent na 7200 bytů. Prodeje v prvních měsících roku ale nasvědčují tomu, že desetiprocentní očekávání může být až příliš konzervativní. Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány, a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a snížení dostupnosti nového bydlení. Již nyní se problémy s povolováním nových projektů na trhu projevují omezením nabídky stavebních pozemků, především těch s vydanými povoleními, a růstem jejich cen často až za hranici rentability.

Témata: bydlení | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky