Ubytovna v Praze měla být pro mladé a seniory. Žije tady ale někdo jiný

Nájemníci ubytovny Sandra na pražském Jižním Městě se mají do měsíce vystěhovat. Oficiálně jim ale o tom nikdo neřekl. Městská část Praha 11 dala nájemci, který zařízení provozuje, výpověď kvůli dlouhodobým problémům - co ale s ubytovnou bude dál, městská část evidentně sama neví.

Praha
reklama

Ubytovnu Sandru v roce 2013 Jižní město kupovalo s bohulibým záměrem. Měly tu vzniknout startovací byty pro mladé nebo seniory. A dnes? 240 bytů o 41 metrech čtverečních obývají cizinci po trojicích - za 4500 tisíce na osobu.

Po tom, co si obyvatelé sousedních paneláků ustavičně stěžovali, dalo město nájemci výpověď. Termín má do konce června. O tom, že by se do měsíce měli vystěhovat, ale nájemníky Sandry oficiálně nikdo neinformoval.

Ředitel správy nemovitostí Mobilenet, která ubytovnu provozuje, ale tvrdí, že o termínu nájemníci ví. "V té budově? Ale ví. Všichni mají rozdané výpovědi. Možná ale věří, že tam zůstanou," prohlásil Tomáš Spěvák.

Společnost, která má ubytovnu zatím v nájmu, se pokoušela s městem vyjednat nové podmínky. "Chtěli jsme namontovat kamerový systém, monitoring do výtahu, západky na okna, aby nešly otevírat dokořán, posílit ostrahu," vyjmenoval Spěvák.

Ani na jednu nabídku ze tří ale odpověď nepřišla. Co se Sandrou bude, ale zatím neví ani Jižní město samo. "Ubytovna Sandra teď přijde do jihoměstské majetkové správy a co s ní bude dál, je předmětem dalšího jednání," sdělil mluvčí Prahy 11 Miroslav Dvořák.

"V rozpočtu nejsou vyčleněny žádné peníze na to, aby se se Sandrou něco dělo," odporuje opoziční zastupitel Prahy 11 Petr Sýkora. A nájemníci jen věří, že vše dobře dopadne.

Rozpočet městské části Prahy 11 ale zřejmě přijde od července na pronájmu minimálně o milion korun každý měsíc. Pokud se nedomluví s novým nájemcem. Uvažuje se prý ale i o startovacích bytech pro bývalé vězně.

Témata: bydlení | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky