Alternativní zdroje energie se hodí i pro bytové domy

Hledáte-li úsporná a zároveň ekologická řešení pro vaše bydlení, mohly by pro vás být vhodné alternativní zdroje energie. Mezi ty se počítá především sluneční světlo využitelné pomocí fotovoltaických a solárních panelů, nebo zemské teplo, se kterým pracují tepelná čerpadla a zemní vrty. Ušetřit díky nim můžete, i pokud jste majitelem bytu v bytovém domě.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena tepla v budoucnu ještě poroste a s ním i náklady za dodávku teplé vody. Výraznou úsporu rodinného rozpočtu může přinést instalace tepelného čerpadla. Ta nejsou určena pouze pro rodinné domy, ale mohou efektivně vytápět také domy bytové. Navíc se postarají i o ohřev vody.

U rekonstrukcí bytových domů lze tepelná čerpadla instalovat do již nepoužívaných kočárkáren, sušáren a prostor zrušených mandlů. V případě, že není možné instalovat tepelná čerpadla uvnitř objektu, lze instalaci převést na venkovní provedení na vlastním pozemku, nebo na střeše bytového domu.

Solární panely pro bytové domy

V řadě domácností jsou náklady na teplou vodu vyšší než na vytápění. Pro bytové domy je úsporným a technicky dostupným řešením využití sluneční energie. Instalací solárních modulů na střechu bytového domu lze snížit spotřebu tepla na ohřev teplé vody.

Pro dostatečnou celoroční zásobu teplé vody je vždy nutné kombinovat solární ohřev s některým z tradičních způsobů ohřevu vody či s tepelným čerpadlem. V bytových domech se využívá buď plynový kotel, elektrokotel, centrální teplovod či nově třeba tepelné čerpadlo vzduch – voda.

Kolik platíte za topení v bytě?

Z průzkumu, který provedla Raiffeisen stavební spořitelna ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK vyplynulo, že Češi mají až na výjimky vysoké náklady na vytápění. Ke své škodě se ale do potřebných úprav nepouštějí. U většiny domácností žijících v bytových domech se náklady na vytápění pohybují nad 12 000 Kč ročně.

Jako hlavní důvod, proč Češi bydlící v bytových domech neplánují provést potřebné změny, je nezájem a neochota situaci řešit (38 %) a neschopnost domluvit se mezi majiteli bytů navzájem (32%). Prvním krokem je tedy dosažení shody mezi členy bytového družstva nebo uvnitř společenství vlastníků jednotek.

Sousedy pochybující o správnosti přechodu na alternativní energie je možné přesvědčit jedině předložením kalkulace, ze které je patrné, jak počáteční investici ve výsledku výrazně vykompenzují dlouhodobé úspory.

Pro alternativní zdroje energie využijte výhodné úvěry

Úsporné bydlení, které bude zároveň šetrné k životnímu prostředí, získáte rekonstrukcí podle ekologických trendů. Pokud se na domovní schůzi rozhodnete, že přejdete na alternativní zdroje elektrické a tepelné energie, s financováním rekonstrukce vám mohou pomoci vhodně zvolené úvěry pro právnické osoby.

Témata: bydlení | energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky