Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko hlásí vysokou dynamiku prodejů bytů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle výsledků rezidenčního trhu za třetí čtvrtletí, které společně zpracovaly společnosti Skanska Reality, EKOSPOL a Trigema, se v hlavním městě prodalo o tisíc (24 %) nových bytů více než vloni. Průměrná cena prodaných bytů ve 3Q dosáhla podle analýzy Trigemy 58 156 Kč s DPH za m2. V regionech si vysoký zájem o bydlení udržuje zejména Brno.

Okolo 48 procent prodaných bytů se pohybovalo v cenovém rozpětí od 45 do 60 000  Kč s DPH za m2. Dražších bytů se na trhu realizovalo 40 procent. Na opačném pólu jsou pak byty do 45 000 Kč s DPH za m2, o něž byl zájem ve 12 procentech případů. Průměrná cena prodaných bytů vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 4,7 procenta a dosáhla podle analýzy Trigemy 58 156 Kč s DPH za m2. Tato výše je počítána jako cena bytu s DPH vydělená udávanou podlahovou plochou bytu. Průměrná cena jednoho prodaného pražského bytu je 3 838 296 Kč včetně DPH. Celková hodnota prodaných bytů ve třetím kvartálu přesáhla 6,5 miliardy korun. Meziročně vzrostla průměrná cena prodaných bytů o 4,3 procenta.

Téměř třetina (29,7 procenta) nových bytů se ve třetím čtvrtletí prodala u projektů, které jsou v Praze 10. Za ní následují Praha 9 (22,1 procenta) a Praha 5 (20,1 procenta). Z hlediska dispozic převládá zájem o byty 2+kk, kterých se prodalo 37 procent. Relativně vysoký zájem byl však také o 3+kk (26 procent) a 1+kk (20,5 procenta). Průměrná podlahová plocha je v pražském bytu 66 m2.

Nabídka dostupných bytů, která dosáhla počtu 6 400, poklesla o 8,5 procenta jak meziročně, tak i oproti předchozímu čtvrtletí. Podle vývoje cenových segmentů se také ve třetím čtvrtletí potvrdil trend, podle něhož se zvyšuje počet dostupných bytů v cenové úrovni od 60 000  Kč s DPH za m2. Ten už v současnosti představuje hned polovinu všech bytů na trhu. Opět se naopak snížil objem bytů v relaci od 45 do 60 000 Kč s DPH za m2 i bytů do 45 000 Kč s DPH za m2. Těch je nyní na trhu jen okolo 7 procent. Odhad hodnoty dostupných bytů aktuálně přesahuje 31 miliard korun.

V regionech zůstává vysoká dynamika nárůstu zejména díky Brnu, kde se ve třetím čtvrtletí prodalo o 3 procenta bytů více než před rokem. Pokud se však do toho zahrnou celkové prodeje za letošní rok, roste brněnský trh o 19 procent. Aktuálně je tu dostupných skoro 1200 bytů s průměrnou cenou okolo 55 000 Kč s DPH za m2. 

Ve třetím čtvrtletí se ve všech regionech Česka podle analýzy Trigemy prodalo zhruba 1 000 nových bytů s tím, že průměrná cena zde činí 41 881 Kč s DPH za m2. I přes nepatrný pokles, který postihnul většinu regionů, však došlo díky Jihomoravskému kraji k celkovému mírnému nárůstu nabídky.

„Hlad po nových bytech pokračuje napříč celou republikou, i když ji do značné míry drží především Praha a Brno. V jihomoravské metropoli se průměrná cena za m2 čím dál více přibližuje úrovni, jaká je v hlavním městě,“ dodává Soural. 

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?