Miliony malých roztočů se hemží v našich postelích. Ale jak je vyhnat?

Postele sdílíme s nezvanými hosty. Miliony malých roztočů se hemží v našich matracích a přikrývkách. Své místo na spaní můžete získat v mžiku zpět s několika základními opatřeními proti prachu a nečistotě. Pak budete mít zaručený zdravý noční spánek.

Ilustrační fotografie
reklama

Není nic krásnějšího než ulehnout večer do postele a ucítit dobře známé vůně a teplou přikrývku. Ideální místo pro vyčištění hlavy a trochu odpočinku. Nikdo z nás však nechce toto místo sdílet s nezvanými hosty. Avšak přítomnost roztočů v naší posteli je jistá – v každé je až 1,5 milionu těchto mikroskopicky malých tvorů.

Naše matrace poskytují ideální podmínky pro přežití roztočů a jejich prospívání. Každý člověk vypotí až půl litru tekutiny za noc. V takto vlhkém a teplém prostředí se roztoči cítí obzvláště dobře. Malé částečky prachu a kožní buňky sice nejsou okem viditelné, avšak pro tyto malé pavoukovce poskytují perfektní životní podmínky. Dobrou zprávou je, že až do určitého počtu nedávají důvod k poplachu. Pokud však počet těchto malých živočichů vzroste, situace se může rapidně změnit.

Exkrementy roztočů podporují rozvoj alergií na domácí prach a v nejhorším případě i astmatu. Lidem trpícím alergií v pokročilém stádiu se proto doporučuje zakoupit vodní postel. Neustálý boj s prachem a roztoči ve vaší posteli neslouží pouze k estetickým, ale i k hygienickým účelům.

Dost všech těchto brouků

Žádná matrace není vhodná do běžné pračky. Nejjednodušším opatřením, jak minimalizovat prach a roztoče, je tak zakoupení ochranného potahu. Ten lze snadno svléknout a každých pár týdnů vyprat. Dále se musí matrace s vnitřními pružinami a matrace ze studené pěny pravidelně vysávat elektrickým kartáčem kvůli odstranění hluboko uloženého prachu.

Lepší spánek

Pro zdravý odpočinek je potřeba sedmi hodin spánku. To je doba, kterou tělo průměrně potřebuje k regeneraci. Mnoho lidí již však má problém usnout a noc končí neklidným házením a obracením se.

Nic takového! Správná vůně může pomoci relaxovat a snadno upadnout do spánku. Levandule nebo jasmín umí učinit zázraky – jako přísada do koupele, vonná svíčka nebo jemný postřik na vaše ložní prádlo. Elektronické přístroje vydávají záření, které může rušit váš spánek. Každý večer je tedy třeba všechny spotřebiče ne pouze uvést do pohotovostního režimu, nýbrž zcela vypnout. Navíc je každá osoba odlišně citlivá na světlo a teplo. Proto problémy s usnutím občas pomohou vyřešit již změněné vnější podmínky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky