Chcete lépe bydlet? Poradíme, kde vzít peníze na rekonstrukci

Bydlíte v domě nebo bytě, který potřebuje rekonstrukci? Ať už se jedná o opravu střechy, zateplení fasády, výměnu oken nebo rekonstrukci interiéru?

Ilustrační fotografie
reklama

Přemýšlíte o nejlepší cestě, jak danou rekonstrukci financovat? Ideálním řešením bytových potřeb vždy byl a stále je jeden z nejoblíbenějších finančních produktů u nás – stavební spoření.

Rekonstrukce domu nebo bytu nepatří mezi zrovna nejlevnější záležitosti. Vysokých částek se ale není zapotřebí obávat. Pokud nedisponujete dostatečnými volnými prostředky, můžete řešit financování cestou úvěru.

Volte však správně, vyberte si takový úvěr, který pro vás bude výhodný. Podle odhadů si až třetina lidí pro tyto účely bere klasické spotřebitelské úvěry. To ale není nejvhodnější řešení. Na rekonstrukce domů a bytů je ideální úvěr ze stavebního spoření, který vám nabízí podstatně nižší úrokové sazby garantované po celou dobu splácení.

"Úvěry ze stavebního spoření jsou zvýhodněné právě proto, aby lidem pomáhaly řešit jejich bytové potřeby a aby současně přispívaly ke zlepšení kvality bytového a domovního fondu v České republice. Což je také důvod, proč jsou tyto úvěry účelově vázány na bydlení, na rozdíl od samotných úspor na stavebním spoření,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Na co lze úvěr ze stavebního spoření použít?

Ideální je použít úvěr například na rekonstrukci bytového jádra, modernizaci kuchyně, výměnu oken, zateplení domu nebo na výměnu starého, ekologicky nevyhovujícího kotle na vytápění.

"Úvěr od stavební spořitelny můžete využít například také na malování, omítky, odvlhčení zdiva, rozvody elektřiny, plynu, sanitární rozvody, podlahy, zabudovanou klimatizaci, fotovoltaické a solární zařízení, přípojky, inženýrské sítě, zabezpečení nebo oplocení stavebního pozemku a mnoho dalšího,“ doplňuje Jitka Jechová. Hodí se samozřejmě také na koupi nového bydlení.

Kromě výhodných podmínek pro úvěr nabízí stavební spoření také stále jednu z nejvýhodnějších a zároveň nejjistějších forem spoření. A to díky státní podpoře ve výši až 2 tisíce korun v příslušném kalendářním roce, garantovanému úroku z vkladů a vysoké bezpečnosti uložených finančních prostředků.

Průměrný celkový roční výnos je zde až okolo 4 % ročně. Stavební spoření přijde vhod pro tvorbu finanční rezervy, zajištění dětí nebo finanční nezávislost ve stáří.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky