Poškrábaná podlaha, rozbité umyvadlo. Na co nezapomenout při převzetí bytu

Spory o to, kdo poškrábal podlahu či rozbil umyvadlo, patří k nepříjemnému koloritu předávání pronajatého bytu zpět pronajímateli. Abyste se jim vyhnuli, je nutné podniknout řadu kroků už ve chvíli, kdy byt přejímáte a chystáte se do něj teprve nastěhovat. Základem je kvalitní předávací protokol.

Ilustrační fotografie
reklama

Prvním předpokladem úspěšného převzetí nájemního bytu je samozřejmě platná nájemní smlouva. „Pokud ji uzavíráte před samotným převzetím bytu, je zapotřebí ve smlouvě den odevzdání bytu přesně označit, aby nevznikaly pochybnosti o tom, kdy má nájemce na nastěhování do bytu právo,“ řekl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Ujistěte se také, že byt vám předává oprávněná osoba. Často dochází k tomu, že byt předává nájemci do užívání někdo, kdo není jeho vlastníkem a ani k tomu nemá žádné pověření či souhlas.

Než podepíšete protokol o převzetí, měli byste si byt důkladně prohlédnout a seznámit se s jeho stavem, vybavením a ovládáním přítomného zařízení. Narazíte-li na vady, které brání řádnému užívání bytu, je zapotřebí tyto vady vždy pronajímateli vytknout, a to nejlépe hned v předávacím protokolu. Jako důkaz o existenci vad může posloužit například pořízená fotodokumentace.

Je vhodné seznámit se i se stavem společných prostor v domě. Nájemní smlouva by proto měla obsahovat popis společných částí domu, do nichž má mít nájemce přístup (například prádelna, sušárna, kočárkárna, zahrada). Pronajímatel by vám měl také ukázat, kde jsou umístěny uzávěry plynu, vody a vypínače elektrické energie. Platí-li v bytovém domě domovní řád, měli byste jej před převzetím bytu znát.

„Pronajímatel by měl také písemně upozornit budoucí uživatele bytu na případná rizika spojená s užíváním vybavení bytu a na povinnost provádět pravidelnou údržbu a případné povinné kontroly vybavení bytu. Platí zde doporučení: čím podrobněji, tím lépe. Nájemce a pronajímatel se tak do budoucna vyhnou sporům o případné závady nebo dokonce způsobenou škodu,“ doporučuje Lukáš Zelený.

Převzetí bytu by vždy mělo být potvrzeno písemným předávacím protokolem. Jaké základní údaje by měl obsahovat? 

  • Označení účastníků a jejich zástupců. Prohlášení pronajímatele, že byt odevzdává do užívání nájemci, a prohlášení nájemce, že byt přijímá do užívání.
  • Seznam a popis vybavení bytu, které je nájemce oprávněn užívat spolu s bytem.
  • Popis stavu bytu, zjištěných závad (např. nefunkční elektrická trouba) a poškození (např. prasklé umyvadlo). 
  • Seznam a počet předávaných klíčů od bytu a společných prostor v domě.
  • Stav, sériové číslo a umístění měřících zařízení pro odečet stavu odebrané vody, tepla, plynu a elektřiny, je-li byt takovými zařízeními vybaven.
  • Výčet dokumentace předávané nájemci spolu s vybavením bytu (např. návod k obsluze plynového kotle či elektrických přístrojů).
Témata: dTest | bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky