Největší mýty při placení nájemného

Ve vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem panuje hodně mýtů. Lidé berou za zcela běžné záležitosti, které jsou často nezákonné. Velmi časté jsou omyly, které se týkají financí. Lidé si často myslí, že nebudou-li platit nájemné, čeká je pouze výpověď nájmu bytu. Tak to ale není. Z nájemníka se v takovém případě stává dlužník, a to se všemi důsledky. Ukončení nájemní smlouvy rozhodně neznamená, že se tím dluh na nájemném maže, informuje Allmedia4U.

Ilustrační fotografie
reklama

Ohledně neplacení nájemného panuje mezi lidmi stále řada omylů, a to jak na straně pronajímatelů, tak nájemníků. „Pronajímatelé například často píší do nájemních smluv ustanovení o smluvní pokutě v případě opožděné úhrady nájemného – to ale zákon zakazuje. Nájemníci si zase neuvědomují, že nezaplatí-li nájemné, může se pronajímatel domáhat úroku z prodlení či náhrady škody a celá věc může skončit i soudem. Zmatky panují také ohledně okamžité výpovědi nájemní smlouvy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Jaké nepříznivé důsledky může mít neplacení nájemného?

  • Pronajímatel má právo účtovat vám úrok z prodlení. Výše tohoto úroku se vypočte součtem repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procentních bodů, v současné době tedy činí 8,05 % z dlužné částky. Tento úrok je počítán ročně, avšak naskakuje každým uplynulým dnem, o který jste se zpozdili s platbou.
  • Poplatek z prodlení vám hrozí v případě, že neuhradíte služby spojené s užíváním bytu (například dodávky vody, tepla, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě) ani do pěti dnů po jejich splatnosti. Poplatek činí jedno promile dlužné částky za každý den prodlení, nejméně však 10  korun za každý, i započatý měsíc prodlení.
  • Jestliže opožděným nájemným vznikne pronajímateli škoda, může se domáhat i její náhrady v částce nekryté úrokem z prodlení.
  • Pronajímatelé mohou však zapomenout na oblíbenou pokutu v nájemní smlouvě. Zákon ji totiž zakazuje.
  • Nezaplatíte-li nájem a služby za dobu alespoň tří měsíců, má pronajímatel právo vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez obvyklé výpovědní doby. Nejedná se však o časový úsek, ale o stanovení výše dlužné částky, kterou je třeba překročit. Pro podání okamžité výpovědi nestačí, pokud jste po tři měsíce uhradili nájem pouze částečně a nikoli v plné výši, neboť dlužná částka nedosahuje výše tří měsíčních nájmů.
  • Pokud pronajímateli dlužíte na nájemném či službách, je třeba myslet též na to, že má právo zadržet movité věci, které v bytě máte.

Jak se vyhnout prodlení v případě sporu ohledně výše nájemného? Uložte částku, alespoň ve sporné výši, do notářské úschovy a uvědomte pronajímatele.

I v případě ukončení nájemní smlouvy musíte uhradit dříve vzniklý dluh. Vyhýbání se této povinnosti může znamenat nepříjemné komplikace. „Pronajímatel může situaci řešit podáním žaloby k soudu a následně vymáhat dlužnou částku v exekučním řízení, což přinese další náklady, které budete muset uhradit,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Témata: bydlení | nájemné

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky