Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nemyslí na stáří. Když přijde, je už často pozdě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Při přípravě na stáří je nutné myslet kromě finanční stránky i na to, aby míso, kde poslední roky života chceme trávit, bylo seniorskému věku řádně přizpůsobeno.

Otázce života v důchodu se většina z nás vyhýbá. Ale to je velká chyba. Stane se totiž, že nás zaskočí nenadálé situace, na které jsme se nedokázali nebo nestihli připravit. Jednou z nich může být bydlení které už nevyhovuje našim možnostem a našim silám.

Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že lidé mezi čtyřiceti a pětapadesáti lety nejsou v otázce bydlení v seniorském věku moc odpovědní. Téměř třetina z nich se otázkou, jak bydlení uzpůsobit, plánuje zabývat až za více než dvacet let, pouze 11 % do pěti let.

"Zdá se, že lidé čekají, až problémy nastanou. Moc nepřemýšlejí nad tím, že potom už na změny nemusí mít ani energii, ani peníze,“ uvádí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Mnozí lidé v produktivním věku si neuvědomují, co na ně ve stáří čeká a jak finančně náročné může být provedení nutných stavebních úprav, či úplná změna bydlení.

Měly by to být děti, kdo své rodiče upozorní na nutnost případných úprav bydlení. Jenže téměř 54 % procent z nich budoucnost svých rodičů neřeší a považuje to za zbytečné. Přitom vhodné bydlení dokáže člověku pomoci, aby prožil aktivní a spokojené stáří ve svém domově a v okruhu svých přátel. Jeho základem je bezbariérovost, tedy například absence schodů a zbytečných prahů, výtah, vhodný nábytek, dostatečná šířka dveří, protiskluzové podlahy nebo i sprchový kout místo vany. Myslet na své rodiče znamená myslet i na sebe. Zařídit si své bydlení vkusně a účelně je zapotřebí hlavně včas.

"Zabývat se otázkou, jak budeme bydlet, až zestárneme, je důležité ještě v produktivním věku. To jsme totiž ještě stále ekonomicky aktivní a máme i dostatek energie a financí na její řešení,“ dodává Jitka Jechová.

Existuje ale i skupina lidí, která má v bydlení jasno. Buď své bydlení zrekonstruují způsobem, který je vyhovující pro stáří, nebo počítají se stěhováním do seniorského domu. Pro zlepšování poskytovaných služeb v těchto zařízeních vznikla v loňském roce Značka kvality sociálních služeb. Do projektu se může přihlásit kterýkoliv z domů pro seniory a usilovat o zisk jedné až pěti hvězdiček, obdobně jako např. hotely. Značka v tomto případě neoceňuje luxus, nýbrž kvalitu služeb a zejména vypovídá o tom, jak se seniorům v daném domově žije.

Pozitivní a zejména aktivní přístup k otázkám bydlení v pozdějším věku je bohužel spíše výjimkou. Nečekejte proto na to, co přijde, a buďte připraveni. Začněte si spořit, ať máte rekonstrukci v pozdějším věku z čeho uhradit. Ideálně se pro to hodí třeba stavební spoření.

Témata:  důchodci bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?