Bytovky a paneláky čelí útokům. Návod, jak ochránit byt

Jak nejlépe ochránit dům před zloději, vandaly a bezdomovci? Základem všeho je opatrnost a důslednost.

Ilustrační fotografie
reklama

Téměř polovina obyvatel bytových domů trápí nízké zabezpečení jejich bydlení. Většinou uvažují o tom, že by ho měli modernizovat, ukázaly to výsledky průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. Bezpečnost může být zvýšena například instalací kamerového systému nebo čipovým zámkem.

Nedůsledné zamykání vchodových dveří může způsobit velké problémy. Do nezajištěného domu totiž snadněji proniknou zloději, vandalové nebo bezdomovci, kteří mohou poškodit společný majetek. Náklady na opravu poškrábané omítky, ucpaných bezpečnostních zámků nebo posprejované chodby, výtahu či schránek mohou dosáhnout až desítek tisíc korun.

Škody platíme společně, protože bytová družstva a společenství vlastníků jednotek jsou nucena hradit poškození domu neznámými pachateli. "V bytových domech bydlí velké množství lidí a téměř nepřetržitě někdo vchází dovnitř a vychází ven. Často se stane, že za sebou některý z dotyčných zapomene zavřít či zamknout, takže výtržníkovi pak jen stačí počkat si na pravý moment a do domu vniknout. Otázka bezpečnosti by proto měla být zásadní pro všechny obyvatele bytového domu,“ říká Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami z Raiffeisen stavební spořitelny.

Existují opatření, kterými se dá bezpečnost domu výrazně zvýšit. Může jít například o instalaci elektrického nebo čipového zámku do hlavních vchodových dveří. Ani domy s tímto typem zámků však nejsou 100% bezpečné – může za to fakt, že někteří obyvatelé domu pouští do budovy neznámé lidi úplně bez ověření. Těm pak stačí přijít ke vchodu, zazvonit na všechny zvonky a čekat, jestli jim někdo automaticky otevře.

Vhodná je proto kombinace čipového zámku a bezpečnostních kamer. Kvalitní kamerový systém pořídíte za cenu v řádu několika desítek tisíc korun. Je to sice vyšší částka, ale když zvážíte škody a starosti, kterým toto opatření pomůže zabránit, rozhodně se vaše investice vyplatí.
  

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky