Energetické štítky: Lidé zaplatí tisíce až desetitisíce navíc

Tohle nepotěší! Majitelé domů totiž budou muset připlatit za energetické průkazy tisíce až desetitisíce korun navíc! Podle Evropské komise totiž současné štítky nestačí, protože neobsahují doporučení, jak lze na energiích ušetřit.

Ilustrační fotografie
reklama

Až dvakrát tolik! Taková by měla být podle odborníku cena energetických průkazů budov. Zdraží kvůli tomu, že na těch současných chybí doporučení, jak na energiích ušetřit. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak připravilo novelu vyhlášky, která podobu štítků upraví, píše Týden.

To ale bude stát peníze navíc. Ministerstvo sice nemá vypočteno kolik, ale hovoří, že v průměru průkazy prodraží o 10 procent. Jenže odborníci tvrdí, že to může být až dvakrát tolik, tedy o tisíce u velkých bytových domů dokonce až o desetitisíce.

V současnosti se pořízení energetického průkazu pohybuje u jednopodlažního domu mezi 2,5 až 6 tisíci korunami, u vícepodlažního domu pak mezi 4 až 6,5 tisíci Kč a bytových domů mezi 8 až 12 tisíci korunami. Podle odhadů by tak štítky u větších domů mohly nově vyjít až na 20 tisíc korun!

Průkaz energetické náročnosti budov musí mít nové budovy nebo budovy, které prošly větší rekonstrukcí, také bytové domy a administrativní budovy. Štítek je potřeba nechat udělat také při prodeji budovy nebo ucelené části budovy a při pronájmu budovy. Průkazy platí 10 let ode dne vyhotovení nebo do provedení změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován.

Témata: energetika | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky