Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte malý byt? Rady, jak ho chytře zařídit, aby se zvětšil

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obyvatelé malých bytů se často střetávají se stejným problémem – s nedostatkem prostoru. Poradíme vám, jak i z malé bytové výměry získat maximum.

Existuje celá řada triků, jak se s chybějícím místem poprat a zvítězit. Byt o výměře kolem 50 metrů2 (tedy průměrný byt 2+1) můžete zařídit prakticky a přitom ještě ušetřit tolik potřebný prostor.

Jak naložit s úložnými prostory

Úložné prostory jsou základem úplně každého správně uspořádaného bydlení. Každý občas potřebuje ukrýt sezónní oblečení, staré knížky a nebo sbírku známek. Dvojnásob to platí u bytů s menší výměrou, jelikož pořádek je v takovém bytě základem úspěšného zařízení bytu. S úložnými prostory dobře naložte nejen v obývacím pokoji a v ložnici, ale neopomínejte jejich správné rozvržení ani menších místnostech jako je kuchyň či koupelna. V těchto prostorech můžete ušetřit mnoho cenných centimetrů s pomocí chytrých závěsných úložných systémů a polic pro ukládání kuchyňských či hygienických potřeb. Máte-li v bytě vyšší stropy (nejlépe kolem 3,5 až 4 metrů) snadno chybějící prostor naženete díky zvýšenému patru, kam můžete v případě potřeby přemístit celou obývací část nebo tam situovat pouze postel.

Zvolte správný nábytek

V malém bytě je třeba být obezřetný také při volbě nábytku. Správný výběr vám totiž může ušetřit mnoho starostí s chybějícím prostorem. Nábytek do malého bytu by měl jednak odpovídat svými rozměry, které by měly být taktéž úspornější. Obří sedací souprava v jinak stísněném obývacím pokoji opravdu nepůsobí tím správným dojmem. Velmi výhodné je volit nábytek s více funkcemi a dodatečnými úložnými prostory. Při zařizování menšího bytu tedy dejte přednost rozkládací pohovce, která může posloužit zároveň jako lůžko pro hosty, a nábytku, který bude svými rozměry dobře pasovat i do rohu místnosti nebo pod schodiště. Pro šatní skříň zužitkujte maximum prostoru – nebojte se pořídit si takovou, která bude sahat až ke stropu. Každý volný centimetr se vám bude hodit.

Pár jednoduchých triků

Malý prostor vyžaduje i úspornější řešení v oblasti dekorování a nábytkového vybavení. V případě, že už máte byt z části zařízený, ale přesto byste chtěli prostor alespoň opticky zvětšit a provzdušnit, můžete využít několika osvědčených triků.

Tím prvním je dostatečné a správně zvolené osvětlení. Čím více světla do bytu vpustíte, tím vzdušněji a prostorněji bude působit. Proto se nebojte využít různých dodatečných nástěnných či stojacích svítidel.

Další snadným řešením je využití pruhů, které vám pomohou rozšířit malé místnosti a nebo trošičku prodloužit ty byty, které mají nízké stropy.

V malém bytečku vám také dobře poslouží začlenění zrcadel, která opět plní funkci optického pomocníka, co se zvětšování prostoru týče. Důležité je zvolit jednotný styl pro celý byt nebo alespoň nějakou jednotící linii. Toho lze velmi snadno dosáhnout například položením jednotné podlahy ve většině interiéru, čím dojde k propojení a tedy i optickému zvětšení prostoru. Obdobně vám poslouží jednotná, nejlépe světlá barva na stěnách.

Témata:  bydlení byty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?