Při koupi nemovitosti byste mohli ušetřit desetitisíce korun

Poslanci ODS navrhnou zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. K rušení některých daní se strana zavázala ve svém programu. Upozornili na to v tiskové zprávě.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„Daň z nabytí nemovitých věcí se platí z již jednou zdaněných peněz – jestliže si kupuji nemovitost, musel jsem na ni vydělat a vydělané peníze zdanit. Chceme tedy odstranit dvojité zdanění. Zároveň je to překážka ve volném obchodu mezi lidmi," vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

Sazba daně dnes činí 4 %. Při koupi rodinného domu za 3 miliony korun tak musí nový majitel vytáhnout z peněženky 120 000 korun: o tolik je cena nemovitosti vyšší. Daň proto výrazně ztěžuje přístup k vlastnímu bydlení zejména mladým rodinám.

Ačkoliv daň velmi citelně znesnadňuje život občanům, stát si jejím výběrem příliš nepomůže: do státní kasy přiteče jen 8,9 miliard korun ročně. Občanští demokraté upozorňují, že vláda letos zvýšila provozní výdaje o neuvěřitelných 10,5 miliard korun. Z uvedených čísel jasně vyplývá, že daň může být zrušena, aniž se navýší deficit státního rozpočtu. Stačí, když vláda nebude zbytečně rozhazovat.

Výběr daně je navíc administrativně extrémně náročný a každého, kdo prodává nebo kupuje nemovitost, nesmírně obtěžuje. Kvůli byrokratické mašinérii je užitek z každé vybrané koruny mnohem menší.

ODS tvrdí, že peníze mají zůstat v peněženkách občanů: ti s nimi hospodaří vždy lépe, než státní pokladna.

Témata: daně | bydlení | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky