Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na katastru jsou chyby! Skutečně vám váš dům či pozemek opravdu patří?

Na katastru jsou chyby! Skutečně vám váš dům či pozemek opravdu patří?

Foto: Pixmac

TV Nova zjistila, že na úřadech vládne obrovský chaos. Může se tak stát, že dlouhá léta bydlíte v domě nebo vlastníte nějaký pozemek, ale ty na vás nejsou správně zapsané.

Jeden příklad za všechny: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval, že neví nic o majitelce vily v Hradci Králové. Když se tam reportér TV Nova vypravil, přišel na to, že majitelka spokojeně žije ve vile desítky let a že ji zdědila po své matce. Jenže zřejmě zapomněla odevzdat úřadům nějaký dokument, a tak nastal problém. 

Úředníci proto doporučují. Ověřte si, jestli jsou na vás všechny vaše majetky správně v katastru zapsané. Pokud ne, může se totiž stát, že byste o ně mohli přijít. Jak ale na to? Je to velmi jednoduché. 

1. ZNÁM ÚDAJE O NEMOVITOSTI 

a) domyPokud znáte číslo popisné a orientační, klikněte TADYPak už jen zadejte ve formuláři název obce, kde budova stojí, a její čísla a hned zjistíte, kdo je veden jako její vlastník. 

b) bytyPodobný postup je i u bytů. Formulář najdete TADY.Kromě názvu obce a čísla popisného ale navíc musíte znát i číslo jednotky. 

c) pozemkyPostup je podobný. Formulář najdete TADY.Musíte zadat, název obce, název katastrálního území a číslo parcely. 

2. NEZNÁM ÚDAJE O NEMOVITOSTIV tomto případě je postup o něclo složitější. Musíte si totiž nejprve číslo parcely nebo stavby dohledat na SPECIÁLNÍ MAPĚ. (NAJDETE JI TADY). Do formuláře musíte nejdříve vyplnit název obce a název katastrálního území. 

Pak kliknete na žluté pole Otevřít okno s mapou. Pak si na mapě musíte najít konkrétní pozemek a potřebné údaje (čísla) si z mapy opsat. Pro lepší orientaci doporučujeme přepnout z klasické katastrální mapy na Katastrální mapu + ortofoto.Když už údaje máte, postupujte podle pokynů výše. Odborníci doporučují opakovat tento postup minimálně dvakrát do roka.

Témata:  bydlení Katastr nemovitostí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?