Rozvoj městských částí Prahy: šance pro investici do bydlení

Komerční sdělení - Po roce 1989 koupě nemovitosti nepředstavuje jen vlastnictví prostoru k bydlení, ale ve většině případů také životní investici, která by ideálně měla postupně nabývat na hodnotě. Realitní experti se shodují, že cenu nemovitosti při prodeji, vedle její velikosti a dispozice, nejvíce ovlivňuje lokalita. Ty nejatraktivnější lokality v Praze s sebou ale přinášejí i pro mnohé zájemce nedostupné pořizovací ceny. Právě oni by měli uvažovat nad budoucím urbanistickým rozvojem Prahy a podle toho vybírat v levnějších vodách.

660
reklama

Několik urbanistických pojmů

Praha má několik urbanistických specifik. Pražští urbanisté rozdělují celé území hlavního města na tzv. kompaktní město a části s nedokonalou sídelní strukturou. Kompaktní město zabírá 16 881,51 ha, což je 34 % z celé rozlohy Prahy. Zbytek tvoří nepravidelná zástavba v přidružených lokalitách, často původně malé vesničky inkorporované do Velké Prahy.

Kompaktní město spolu s historickým jádrem zahrnuje souvislou zástavbu vzniklou od 19. století dodnes. Vnitřní kompaktní město (např. čtvrti jako Holešovice či Anděl) bezprostředně navazuje na městské centrum a i zde se projevil tlak na přeměnu bytové funkce na komerčně výhodnější využití, např. na ubytovny, hotely a kanceláře. Cena bytů je tu dlouhodobě velmi vysoká, což dělá z investice do budoucna velmi nejistý podnik.

Výstavba nových bytů v Praze se tak přesouvá na území vnějšího kompaktního města (např. Barrandov, Zahradní Město, Záběhlice, Horní Měcholupy či Hostivař). Tyto nové byty (na rozdíl od těch na sídlištích) mají sice vyšší pořizovací hodnotu, ale je velká pravděpodobnost, že s rozšiřujícím se centrem města se za chvíli stanou nemovitostí v žádané lokalitě.

Zatím nevyužitý potenciál Barrandova

Tato čtvrť na levém břehu Vltavy vykazuje několik znaků, které z ní dělají favorita pro příjemné městské bydlení a místo pro racionální investici. Výhodami jsou zejména výborné dopravní spojení s centrem, blízkost přírodních a rekreačních rezervací a kopcovitý terén zaručující nemovitostem dostatečný výhled i při vyšší hustotě zástavby. Barrandovské kopce mají v budoucnu plnit podobnou úlohu jako Holywood Hills v Los Angeles.

Několik developerů (např. pražský Crestyl) se již tuto vizi snaží naplnit novými projekty rezidenčních bytových domů. I z aktivity developerů tedy začíná být jasné, že s postupujícím rozšiřováním Prahy a s nárůstem jejích obyvatel budou byty na původních „perifériích“ více a více žádané.

Témata: bydlení | pr článek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky