Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstavba nových bytů klesá, preference Čechů se mění

Počet nově kolaudovaných bytů se od roku 2007 trvale snižuje, a to nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropské unie. Zatímco ještě před čtyřmi lety se v ČR začínalo každý rok s výstavbou minimálně čtyř bytů na tisíc obyvatel, v uplynulém roce tento počet poklesl téměř na polovinu.

Počet nově dokončených bytů se dokonce přiblížil úrovni roku 2002. Nově stavěné byty v bytových domech s průměrnou užitkovou plochou 68 metrů čtverečních bývají nejčastěji dvoupokojové, v rodinných domech, kde je užitková plocha dvojnásobná, převládají byty čtyř a pětipokojové.

"Hlavním důvodem poklesu počtu zahájených bytů v minulých letech je chybějící poptávka domácností po bytech už dokončených či dokončovaných. Bytová nabídka se svojí kvantitou, nastavenou cenovou hladinou a strukturou rozešla s koupěschopnou poptávkou, čímž se přirozeně přibrzdila aktivita developerů. Proces postupného obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou je a bude ovlivňován ekonomickou situací obyvatel a jejich očekáváním budoucnosti, účastí veřejných zdrojů na podpoře bytové výstavby nebo daňovými změnami (např. změnou sazby daně z přidané hodnoty)," poznamenal Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB.

"Klesající reálné mzdy a rostoucí napětí na trhu práce rovněž nahrávají menšímu zájmu Čechů o nové bydlení. Opatrnější lidé dávají v takové situaci přednost koupi starší a tedy levnější nemovitosti," doplnil Kupka.

Nároky na bydlení se liší také podle krajů. Nejvíce nových bytů se v loňském roce začalo stavět ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně v Karlovarském, Libereckém a Zlínském kraji. Podíl rodinných domů na bytové výstavbě v regionech kolísá v závislosti na dosaženém stupni urbanizace, cenách pozemků i demografických a majetkových parametrech obyvatel. Pro některé vrstvy navíc stále platí, že rodinný dům je i otázkou společenské prestiže.

"V Praze a Brně, kde jsou soustředěny nadnárodní a velké firmy, je poptávka po bydlení v rodinných domech vyšší než v lokalitách se srovnatelnou dostupností lacinějšího bydlení v bytových domech. Vzhledem k vysokým cenám pražských pozemků se však významná část pražské poptávky po rodinných domech se zahradou přelévá do sousedních středočeských lokalit, se všemi z toho vyplývajícími komplikacemi pro kapacitně nedostačující místní infrastrukturu," podotkl Kupka z ČSOB.

Tlak na udržení životní úrovně, vyvolaný zvyšujícími se náklady na financování domácností, jejichž příjmy přestávají reálně růst, podpořil zájem Čechů o tzv. vilové domy představující kompromis mezi bydlením v tzv. bytovkách a ve vlastním rodinném domě. "Náklady na pořízení si bytu ve vilovém domě mohou být příznivější v řádu až několika set tisíc korun," uvedl Kupka.

Ačkoliv počet nově podepsaných hypotečních smluv v dubnu letošního roku podle Hypoindexu poprvé v letošním roce poklesl, poptávka po vlastním bydlení je mezi Čechy stále enormní. Nahrávají tomu především nízké úrokové sazby, které se v případě nejoblíbenější pětileté fixace stále pohybují pod úrovní čtyř procent.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?