Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlom je tady. Čeká nás pokles cen nemovitostí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Budou ceny nemovitostí v roce 2019 nadále růst, nebo minimálně stagnovat? Bude se cena bytu v Praze nadále dotýkat hvězd? Řadou ekonomů i developerů jsme o tom přesvědčováni. Já si ale na základě zkušeností z terénu myslím opak. Ceny bytů půjdou letos dolů, a to i v Praze, říká Michal Souček, zakladatel realitní kanceláře Qara.

Už od léta 2018 jsme svědkem zmenšování zájmu kupujících o byty v nabídce. V Praze se v roce 2017 klasický byt pro střední třídu prodal za dva nebo tři týdny. V první polovině roku 2018 to již trvalo o týden déle. A ve druhé polovině roku se to ještě zhoršovalo. Tento trend bude podle mého pokračovat i nadále.

A je zjevné, že kde se zmenšuje poptávka, musí na to zareagovat i nabídka. Začíná to staršími byty a chtě nechtě se budou muset postupně přidat i developeři, byť se jim samozřejmě nechce. Ostatně již nyní podle našich údajů klesla reálná prodejní cena starších bytů v Praze v porovnání se situací před rokem o 15-20 procent.

Přispěla k tomu samozřejmě často propíraná opatření ČNB ke zpřísnění hypoték, která snižují koupěschopnost nižší a střední třídy. Na majetnější skupinu poptávajících zase výrazně působí další růst úrokových sazeb, který se dá očekávat i v tomto roce. Čím vyšší budou sazby, tím méně se budou vyplácet investiční byty. Ostatně tento důležitý segment trhu mizí podle našich zkušeností už od léta, čímž dále klesá poptávka.

Navíc je možné, že lidé budou mít kvůli rostoucím sazbám problém po refixaci platit vyšší měsíční splátku hypotéky a nemovitost budou chtít prodat, čímž se na trh uvolní velké množství bytů.

Zlom je tady. Čeká nás pokles cen nemovitostí.

Témata:  nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

1. května 2024 21:18

USA oznámily nový balík sankci proti Rusku a zemím, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu. Je tam i Slovensko

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.