Rozjetá ekonomika vyhnala ceny nemovitostí na maximum. Přijde letos pád?

Za uplynulé tři roky vzrostly ceny bytů a domů o několik desítek procent. Pokud se úrokové sazby hypotečních úvěrů udrží v rozumné výši a Česko nezasáhne vysoká nezaměstnanost, ceny nemovitostí zůstanou na současné úrovni.

Ilustrační fotografie
reklama

České ekonomice se v posledních letech nebývale daří, lidé ztratili obavy z dlouhodobější nezaměstnanosti a výdělky ve státní i soukromé sféře stabilně rostou. Nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů a jejich snadná dostupnost přiměla řadu Čechů pořídit si vlastní bydlení. Vysoká poptávka po nemovitostech vyhnala ceny hodně vysoko. Bude pokračovat rychlý růst cen nemovitostí i v následujících letech nebo nás čeká strmý pád?

Rozjetá ekonomiky vyhnala ceny nemovitostí na maximum

Kdo si chce dnes pořídit například starší dvoupokojový byt v Brně, musí si na jeho nákup připravit více než tři miliony korun. Ještě před třemi lety jste přitom za srovnatelný byt zaplatili o několik stovek tisíc korun méně. Rychlý růst cen nemovitostí v České republice potvrzuje také Index cen bytových nemovitostí Českého statistického úřadu, podle kterého u nás za poslední tři roky vzrostly ceny nemovitostí přibližně o 30 procent. V atraktivních lokalitách jako jsou širší centra větších měst a obecně oblasti s dostatkem pracovních příležitostí a kvalitní infrastrukturou rostly ceny ještě mnohem rychleji. „Někteří lidé se snažili porovnávat aktuální ceny bytů a domů s minulostí a s nákupem vyčkávali. Čekali, že ceny klesnou o desítky procent. Realita je ale taková, že ceny nemovitostí v Česku doposud nikdy takto razantně neklesly. Čím déle lidé pořízení nemovitosti odkládali, tím více se jim ve výsledku prodražilo,“ myslí si Miroslav Majer, zakladatel portálu Hyponamiru.cz. V uplynulých třech letech rostly s výjimkou Itálie ceny nemovitostí také v ostatních evropských státech. O desítky procent zdražily například byty a domy na Islandu, v Irsku, Maďarsku, Litvě, Portugalsku a ve Slovinsku.

Více vlastních úspor a bezpečná splátka hypotéky

Je téměř jisté, že ceny nemovitostí v nejbližších letech podobným tempem neporostou. V současné době jsou ceny bytů a domů hodně vysoko a řada lidí kvůli přísnějším pravidlům na potřebnou výši hypotéky nedosáhne. „Od října minulého roku nesmí až na výjimky celková výše všech dluhů žadatele o hypoteční úvěr, včetně nově požadovaného, překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Současně nesmí být celková měsíční splátka všech úvěrů, včetně nové hypotéky, vyšší než 45 % čistého měsíčního příjmu,“ upozorňuje Jiří Kryl, hypoteční analytik společnosti Broker Trust. Například svobodný a bezdětný žadatel s hrubým příjmem 31 516 korun (průměrná hrubá mzda v České republice) má měsíčně k dispozici necelých 24 tisíc korun. Maximální výše měsíční splátky hypotéky bude přibližně 10,5 tisíce korun. Při splatnosti hypotéky 25 let a roční úrokové sazbě 3 % získá tento žadatel v nejlepším případě 2,2 milionu korun. Minulostí jsou také stoprocentní hypotéky, přičemž nejčastěji jsou poskytovány hypotéky na 80 % ceny nemovitosti. Bez vlastních úspor v řádu vyšších stovek tisíc korun se tedy lidé žádající o hypotéky neobejdou.

Katastrofu nečekejte

Když ceny nemovitostí rostou nebývale rychlým tempem, začínají sílit obavy z prasknutí takzvané realitní bubliny. S propady cen nemovitostí mají zkušenosti například Američané, Japonci, Španělé nebo Irové. U nás klesaly ceny nemovitostí zatím jen nepatrně, především u starších bytů a rodinných domů, a to v závěru roku 2008 a v roce 2009. „Žádnou katastrofu na trhu s byty a domy rozhodně neočekáváme. V letošním roce může přijít určitá stagnace, maximálně mírná korekce cen nemovitostí, odrážející zpřísnění podmínek pro získání hypotéky,“ dodává Majer. Hlubší propady cen nemovitostí může odstartovat až vyšší počet nesplacených hypotečních úvěrů. K tomu by mohlo dojít například při výrazném růstu nezaměstnanosti nebo úrokových sazeb u hypoték.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky