Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žijí lidé stále od výplaty k výplatě?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dobrou zprávu přinesl nejnovější průzkum Poštovní spořitelny. Čtyři pětiny Čechů jsou spokojeny s finanční situací své rodiny, přičemž loni to byla jen polovina. Stále ovšem platí, že každý desátý člověk vystačí se svým příjmem do další výplaty jen s obtížemi. Navíc každý dvacátý respondent už neví, kde by ušetřil. A i když ve financích evidentně tápeme, ochota poradit se s odborníky je zatím nízká. Více než čtvrtina dotázaných si nenechá v oblasti financí poradit vůbec od nikoho.

Spokojenost s životní úrovní vždy neodráží realitu

4/5 Čechů považují finanční situaci své domácnosti za spíše dobrou až velmi dobrou. Meziročně se vnímání finanční situace českých domácností výrazně zlepšilo. Loni na podobnou otázku odpovědělo kladně jen 51 % respondentů. Lidé se neradi označují za bohaté. Téměř 40 % lidí uvádí, že jejich domácnost je spíše chudá či velmi chudá. 13,5 % respondentů váhá, do které kategorie se mají zařadit. Ženy hodnotí svou finanční situaci mnohem negativněji než muži. Vnímání životní úrovně nemusí ale vždy odpovídat realitě: v Karlovarském kraji podle svých slov vychází s příjmem spíše dobře nebo velmi dobře 93,5 % respondentů, odpověď „velmi špatně nezvolil vůbec nikdo“. Podíl obyvatel v exekuci přitom v kraji dosahuje hrozivých 17,45 % (Mapaexekuci.cz)

Od výplaty k výplatě…

Každý desátý Čech má pravidelně potíže vystačit se svým příjmem do další výplaty. V meziročním srovnání se prakticky nic nezměnilo. Češi by uměli ušetřit v podstatě jen na jídle (44 %). 24 % si myslí, že za jídlo vydává moc. Stejně tak za cigarety (15 %). Každý dvacátý respondent „jede na doraz“ a nemá kde šetřit. Podle svých slov ovšem nijak nerozhazují. Více než 1000 Kč za večeři pro dva je příliš pro 6 z 10 dotázaných. Čtvrtina považuje zimní dovolenou za zbytečný luxus.

Ženy by mnohdy nepůjčily ani partnerovi

Češi se neradi radí o financích. O financích se často baví v rodině, mnohem méně často si ale nechají poradit. Více než čtvrtina dotázaných si nenechá poradit vůbec Muži se se svými partnerkami radí více než naopak. S finančním poradcem nebo bankéřem se radí jen čtvrtina lidí. Často si pak berou nevýhodné úvěry. Čtvrtina žadatelů o spotřebitelský úvěr porovnává výhodnost různých nabídek, až když si půjčují více než 50 000 korun. Češi si neradi půjčují, žádost o úvěr přirovnávají i k výslechu na policii (14 %). Pětina dotázaných cítí stud (v Jihočeském kraji dokonce 34 %). Značná část respondentů úvěry zcela odmítá. Hypotéku by si nikdy nevzalo 27 procent dotázaných, krátkodobou půjčku 45 dotázaných. Čím nižší příjem, tím spíše lidé úvěry odmítají. Ženy jsou na peníze obzvláště opatrné – zdráhají se půjčit tchánovi, kolegům a někdy i partnerovi.

Národ opatrných investorů

Lidé mají nedostatečné úspory, v investicích jsou patrní. Každý čtvrtý Čech nemá prakticky žádné úspory. Polovina má rezervu alespoň ve výši svého čtvrtletního příjmu. Češi si s financemi nenechají poradit od rodiny ani od bankéře. Přestože přiznávají, že investicím nerozumí. Češi zůstávají národem konzervativních investorů, jednoznačně nejdůležitější je pro ně garance zachování vkladu.

64 % respondentů má penzijní spoření, 49 % využívá spořicí účet. Do akcií a podílových fondů investuje jen 20 % respondentů.

Témata:  lidé rodinný rozpočet životní úroveň

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy