Máte potomka na vysoké škole? Poraďte mu, jak ušetřit!

Spousta studentů si dnes vydělává peníze na brigádách nebo už pracují na částečný úvazek a získávají tak první zkušenosti s vlastním hospodařením. Často však díky náročnosti studia nemají moc času si zjišťovat, kde je co pro ně levnější. Mnohdy pak zbytečně utratí více peněz, než je potřeba, a když pak finance chybí, musí se obrátit na rodinu.

Ilustrační fotografie
reklama

Protože každá máma chce pro své dítě to nejlepší, možná budou i vás zajímat tipy co svým studentům poradit, aby jim více peněz zůstávalo na to, co je skutečně baví. Máma přeci ví nejlíp.

Jednou týdně den bez utrácení

Než vůbec začne vaše dítě přemýšlet o tom, jak ušetřit při kupování toho či onoho, je dobré se zamyslet nad něčím ještě odvážnějším – jak se říká, think big! Spočítat si, kolik ušetří tím, že nekoupí vůbec nic, je docela snadné, že? Samozřejmě takový bezútratový den zní velmi jednoduše a také je, není to žádný komplikovaný koncept – přesto je to ale neuvěřitelně obtížná záležitost. Když bude student chvíli pozorný ke svému utrácení, brzy zjistí, že každý den běžně utratí peníze nejméně za jednu věc, i když třeba naprostou drobnost – jako žvýkačky nebo kapesníčky. Zjistí, že na takový den bez útrat je potřeba se připravit předem – ujistit se, že má zásobu jídla, zaplacenu lítačku… Co může být lepší trénink schopnosti pořizovat především to, co se vyplatí dlouhodobě?

Zmapovat si slevy

Nebojte se, nemusíte po vašich ratolestech chtít, aby shromažďovali letáky místních supermarketů, zaškrtávali si v nich kaiserky v akci a vyráželi na lov s taškou na kolečkách. Řeč je o slevách, které poskytují mnohé firmy a organizace automaticky každému se statusem studenta. Kartičky Isic a jejich slevy zná asi každý, ale je toho ještě mnohem víc! Stačí si hodit do google slovní spojení „sleva pro studenty“ nebo „studentská sleva“ a žasnout, co vše může být levnější. Tak jen namátkou – třeba hudbu má student za půlku u Spotify! Na oblíbeném eshopu s módou Asos.com prominou 10 % z ceny a brzy by měla platit možnost pro studenty cestovat vlakem s Českými dráhami za čtvrtinu ceny běžného jízdného. To už je docela výhra!

Zrevidovat si ceny digitálních služeb

O čem je řeč? Každý student určitě využívá z tzv. digitálních služeb přinejmenším mobil. Pokud již bydlí sami, s velkou pravděpodobností si platí i internet, možná i nějakou TV službu. Trh těchto služeb se velmi rychle vyvíjí a s ním i ceny. Proto se vyplatí věnovat trochu času jejich porovnání a pak jednat. Najít si shodné služby u jiných poskytovatelů za nižší cenu! Mohou zavolat na zákaznickou podporu jejich poskytovatele a prostě říci, že služba je jinde levnější, proto zvažují změnu a jsou ochotni zůstat u stávající firmy jen v případě, že jim sleví. Budou překvapeni, čeho můžou dosáhnout. Operátoři mají pracovníky obchodního oddělení, kteří mohou ceny snižovat, aby zákazníka udrželi. A pokud to tak v jejich případě nebude, už dobře vědí, kde na ně čekají s lepší cenou.

Nespěchat s nákupem učebnic a skript

Nakoupit hned na začátku semestru všechny knížky a skripta, které jim profesoři doporučili, může znamenat pořádnou kupu vyhozených bankovek – obzvlášť, když je koupí zcela nové. To, jestli všechny materiály budou skutečně potřebovat, se ukáže spíše až v průběhu roku. Podobné je to i s materiály, které mají v elektronické podobě a je potřeba je vytisknout – dobré je rozplánovat si tisk na jednotlivé části semestru, aby hned zkraje netiskli zbytečně něco, co se může ještě změnit. Jednou měsíčně si mohou tisk skript objednat zadarmo u služby Tiskelník.cz a neplatí ani za doručení, které je vážně rychlé – do tří dnů vše vytisknou a sváží a předají přepravní službě. Skripta za studenty zaplatí firmy, které službu Tiskelník.cz sponzorují a do patiček vytištěných stránek umísťují cílené nabídky na stáže nebo různé tipy na výhodné cestování a slevové kupóny. Navíc se u této služby dá velmi výhodně objednat i kvalitní tisk a vazba diplomky nebo bakalářky, což je další úspora peněz i času.

Co není potřeba, prodat!

Ať se naučí položit si jednu otázku před vyhozením všeho, co nejsou klasické odpadky: mohl by to někdo koupit? Velmi častá odpověď: Jo! Mohou zkusit třeba mobilní aplikaci Letgo a už při letmém zabrouzdání nabídkou je vidět, že lidé v okolí prodávají a kupují v podstatě úplně všechno: od oblečení a obuvi, přes nábytek, dekorace, knížky, nádobí, techniku… I kdyby se mělo utržit pár desítek korun, je to pořád nesrovnatelně víc, než nic u věcí vhozených do popelnice. Navíc možná v nabídce okolních uživatelů zrovna natrefí na něco, co právě shání – a za super cenu. Další úspora k dobru.

Na pařby chodit bez kreditky

To je známo dávno. Neobjevujeme teď Ameriku, jen si připomenout její existenci. Brát s sebou na párty kreditku je šílenost! Ať si vyberou hotovost před akcí, klidně i s nějakou rezervou, ale kartu nechají doma. Peníze ať nemají jen tak v kapse, ale v peněžence, aby měli při pohledu do ní přehled, kolik ještě zůstává na útratu pro daný večer.

Krabičkovat, lahvičkovat

Svačiny formou sendviče v kavárně, pitný režim zajištěný neustálým kupováním PET lahví s minerálkami a většina kafe z bistra na rohu… Nápadně to připomíná většinu školních dní vašich studentů? Pak ať rozhodně na úspory zapomenou i přes veškerou snahu dodržet body uvedené výše. Je praktické plácnout se jednorázově přes kapsu a zainvestovat do kvalitních těsnících boxů na jídlo i cestovních příborů, dobré termosky na čaj a kávu a hezké, odolné lahve na vodu. Vše naplní doma obsahem o desítky korun levnějším, než je ten z obchodu, a ještě si užijí možnost pojídat a popíjet kdekoliv v parku, na lavičce na náměstí, nebo ve vlaku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky