Úvěr na auto sjednáte v bance i v autobazaru. Kdo nabízí lepší podmínky pro splácení?

PR článek - Rádi byste si pořídili automobil, avšak nemáte dostatek hotovosti a do leasingu se vám jít nechce? Zažádejte o úvěr na auto, a to klidně i na ojeté. Zatímco v některých bankách sjednáte klasický spotřebitelský úvěr, v jiných na vás čeká speciální autopůjčka. Jaké podmínky u jednotlivých úvěrů můžete očekávat a proč prodejci nabízí auto na úvěr levněji než v hotovosti?

Úvěr na auto sjednáte v bance i v autobazaru. Kdo nabízí lepší podmínky pro splácení?
reklama

Rozhodnete-li se financovat koupi automobilu úvěrem, pak vám vozidlo říká pane od prvního dne. To samé se bohužel nedá říci o leasingu, i proto řada lidí dává přednost půjčkám. Jenže vybrat si z té nepřeberné nabídky úvěrů a poskytovatelů není nic lehkého.

Půjčku na auto vám sjednají už v autobazaru. Kdy ji ale raději odmítnout?

První úvěr, který vám při koupi vozu bude nabídnut, bude ten od prodejce, a to ať už v autosalonu nebo v autobazaru. Ano, může se jednat o výhodnou půjčku, která bude:

  • bez starostí,
  • bez náročného porovnávání,
  • bez zdlouhavé byrokracie.

Vše za vás totiž vyřídí prodejce. Avšak zbystřit byste měli v situaci, kdy vám bude prodejcem auto na úvěr nabízeno levněji než při platbě v hotovosti. V takovém případě raději vezměte úvěrování do vlastních rukou.

Nenechte se zlákat na marketingový tah. K ceně vozidla si musíte připočíst ještě poplatek za sjednání úvěru, který se pohybuje v řádech desetitisíců, a samozřejmě také úroky. Cena automobilu je následně tedy výrazně vyšší než při platbě takzvaně „na ruku.“

Banky nabízí autopůjčky s lákavými bonusy

Nevyhovuje-li vám úvěr od prodejce, můžete vyrazit pro půjčku do banky. Některé ve svém portfoliu mají dokonce speciální úvěr na auto.

Výhodou autopůjček je, že k nim banky často nabízí nejrůznější bonusy, které při pořízení nového vozu oceníte. Získat tak můžete například poukaz na ověření vozidla prostřednictvím systému od společnosti Cebia nebo výhodný balíček pojištění. Navíc vám banky dají ihned sumu v plné výši, a tak není nutné řešit akontaci a podobné procesy. Nevýhodou ale některých autopůjček je, že je zapotřebí ručit pořizovaným automobilem.

Ojetinu můžete pořídit i s online půjčkou

Jestliže vám nebude vyhovovat autopůjčka, můžete koupi vozidla financovat i dalšími typy úvěru. Využít tak lze klasický spotřebitelský úvěr, kterým je například i minutová půjčka, online půjčka, půjčka před výplatou, půjčka v hotovosti nebo nebankovní půjčka.

Díky velkému výběru je možné vybrat si opravdu takový úvěr, který vám bude vyhovovat po všech stránkách. Zapotřebí ale je nekývnout na první nabídku a brát v potaz všechny možnosti.

Při srovnání se zaměřte na úrokovou sazbu a RPSN, nenechte se nalákat na nízkou měsíční splátku. Především pak u půjček přímo u prodejců hrozí riziko vysokých sazeb a zbytečně dlouhé doby splatnosti, kvůli které půjčenou sumu velmi přeplatíte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky