Berou Češky muže jen jako peněženku, nebo nejsme zemí zlatokopek?

V Česku si partneři co se týče financí důvěřují. Pouze 4 % z nás neznají plat své druhé polovičky. Víru ve své vyvolené prokazujeme i tím, že například takovou předmanželskou smlouvu mají jen 3 % Čechů. Naopak negativní názor na ni chová více než třetina zadaných. Nejen to vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research, který proběhl na začátku února.

Ilustrační fotografie
reklama

V otázce financí jsou Češi poměrně otevřeni. Nejenže přesný příjem partnera zná 71 % dotázaných, ale jen asi třetině z nich se nelíbí představa společného účtu. Důvěra spojená se svěřením výše platu pochopitelně roste s vážností vztahu. Zatímco u partnerů, kteří spolu nebydlí, znají přesnou částku jen asi 4 z 10, u sezdaných párů je to už 78 %. „Překvapivým zjištěním naopak bylo, že znalost konkrétního platu stoupá s rostoucím příjmem domácnosti. Smysl by dával spíše opačný výsledek, kvůli striktnějšímu dodržování rozpočtu u rodin s nižším příjmem,“ říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research. Spokojenost se společným běžným účtem je nejčastější u manželských párů, kde si ho pochvaluje 44 %, což o 10 procentních bodů převyšuje celkový průměr. Dalších 9 % uvádí, že má zároveň i vlastní účet. Volba vlastního a zároveň společného účtu je v oblibě hlavně u vysokoškolských absolventů (17 %).

Společné půjčky a hypotéky jsou dalším z důležitých finančních rozhodnutí ve vztahu. Celkem 66 % sezdaných se k hypotéce nebo půjče staví pozitivně (mají a jsou spokojeni nebo nemají a nevadila by jim), 34 % ji vnímá naopak negativně (mají ji a jsou nespokojeni nebo ji nemají a nikdy by ji nechtěli). Nejvřelejší vztah ke společným hypotékám a půjčkám mají zadaní ve věku 25-34 let, z nich si půjčilo nebo nad tím uvažuje dokonce 77 %.

Zadaní Češi si majetek před svými milovanými většinou nechrání. Předmanželskou smlouvu mají jen 3 % dotázaných. Dohromady 60 % ji nemá, ale nevadila by jim, jen 37 % ji nemá, ani by ji nikdy nechtělo. Z nezadaných účastníků průzkumu by si ji zřídilo celých 69 %.

Dělit finance rovným dílem?

Peníze bývají často příčinnou problémů ve vztahu a není proto na škodu se prvně domluvit, jak se budou partnerské finance řešit. V Česku je nejčastější dělení výdajů za domácnost přesně napůl, tak to řeší 39 % všech respondentů se společným bydlením. U těch, kteří zatím společnou domácnost nemají, uvádí tuto možnost dokonce 57 % jako optimální řešení. Dalším oblíbeným způsobem dělby výdajů je ten, že platí, kdo na to zrovna má (30 %). U dovolených je opět nejčastějším způsobem placení napůl (35 %). Druhou v pořadí je ale tentokrát varianta, ve které muž platí víc, tu zvolila necelá čtvrtina dotázaných.

Co je moje, je i tvoje – tak to prostě Češi ve vztahu berou. Dokonce ¾ dotázaných uvedly, že by svému partnerovi či partnerce finančně pomáhaly, kdyby vydělávaly výrazně víc. Celkem 16 % tak už reálně činí. Pouze každý stý člověk odpověděl v této otázce jasné ne. „Reálně pomáhají častěji muži než ženy. Zatímco u mužů to tak bývá téměř ve čtvrtině případů, žen, které tak činí, je pouze desetina. To však samozřejmě nevypovídá o větší štědrosti mužů, jako spíše o faktu, že v Česku je stále silná platová nerovnost ve prospěch můžu,“ dodává Kunc.

Češky neberou muže jen jako peněženku

Na schůzce by měl vždycky platit muž,“ s tímto vyjádřením souhlasí pouze 28 % dotázaných. Zajímavostí však je, že si to myslí o 4 % více mužů než žen. Nejvíce Čechů (3 z 10) věří, že na tom, kdo platí, vůbec nezáleží. Každý desátý chce pak při placení rovnováhu.

Muži by dle názoru respondentů měli hradit zejména výdaje za auto (59 %), platit v restauracích (57 %) nebo na koncertech či v kinech (40 %).

Co by měl platit vždy muž?

Místo

Jak to vidí muži

Jak to vidí ženy

Restaurace/kavárna

60%

54%

Kino/divadlo/koncerty

45%

35%

Výdaje za auto

61%

57%

Šperky

29%

22%

Potraviny a další věci do domácnosti

17%

12%

Oblečení

13%

4%

Věci po děti

15%

10%

Elektronika

43%

33%

Internet/kabelovka/mobil

42%

24%

Ani jedno z uvedených

22%

24%


Obsah peněženky není při výběru partnera zásadní, určitý vliv se mu ale přeci jen upřít nedá. Hlavně podle stavu bankovního účtu si svého přítele vybírá jen 14 % žen. U mužů je číslo ještě nižší, jen pro 11 % z nich jsou partnerčiny finance rozhodujícím faktorem. Naopak za nedůležitý považuje příjem partnera 30 % žen, u mužů je to pak ještě více, a to 45 %. Zbytek respondentů na peníze sice kouká, ale nehrají pro ně při výběru partnera nijak klíčovou roli.

Češky nemají problém s nižším výdělkem, než jaký přináší domů jejich druhá polovička. Zatímco téměř 4 z 5 žen na tom nevidí vůbec nic špatného, pro muže představuje menší příjem už větší problém. Nevadí jen 61 % z nich.

Témata: Peníze | finance | ženy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky