Ministerstvo financí zhodnotilo roční fungování EET

1. prosince 2016 odstartovalo jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí – elektronická evidence tržeb.

Ministerstvo financí
reklama

Od té doby se do ní zapojilo 161 tisíc podnikatelů z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. Ti zaevidovali dohromady 3,6 miliardy účtenek s celkovou sumou přiznaných tržeb 1,3 bilionu korun.

„Systém od prvního dne funguje bez technických problémů. A co je důležité, díky EET se nám daří naplňovat naše stanovené cíle. K 1. prosinci máme meziroční nárůst DPH na úrovni veřejných rozpočtů o 30,8 mld. Kč. Samotné EET pak přineslo pro inkaso DPH od ledna do října tohoto roku 3,6 miliardy. Očekáváme, že na konci roku to bude 5 mld. Kč,“ vypočítává ministr financí Ivan Pilný. „Z této celkové částky půjde více než 1 miliarda do obecních rozpočtů v rámci rozpočtového určení daní. Pro obec s tisíci obyvateli to znamená přibližně 100 000 Kč navíc,“ upřesňuje ministr financí.

Elektronická evidence tržeb má také stabilně většinovou podporu české veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu, který v listopadu 2017 pro Finanční správu provedl Ústav empirických výzkumů STEM. Jako pozitivní opatření vnímá evidenci tržeb dlouhodobě více než 60 % občanů. Stále také stoupá podíl lidí, kteří jednoznačně zastávají názor, že EET přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. Většina lidí si rovněž nemyslí, že by kvůli EET musela skončit velká část podnikatelů.

„Obavy z dlouhého čekání na účtenku v obchodech ani z hromadného ukončování podnikatelské činnosti se v žádném případě nepotvrdily. Naopak v segmentu hospod, restaurací a hotelů jsme zaznamenali nárůst počtu registrací k DPH o téměř tisíc plátců,“ uvádí náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. „K hladkému náběhu pomohla také více než stovka konferencí a seminářů, které jsme uspořádali ve spolupráci s profesními svazy po celé republice. V informační kampani budeme pokračovat i v nadcházejících dvou fázích EET,“ doplňuje náměstkyně.

Do své třetí a čtvrté fáze vstoupí EET v příštím roce. Třetí fáze, která odstartuje 1. března 2018, se bude týkat například svobodných podnikání, jako jsou lékaři či právníci, a také podnikatelů, kteří vyrábějí pečivo, cukrářské výrobky nebo uzeniny. Čtvrtá fáze bude zahájena 1. června 2018 a bude se vztahovat například na kadeřnické a masérské služby, řemesla a výrobce hraček nebo oděvů. Ministerstvo financí uspořádá pro podnikatele v příštím roce konference s doprovodným veletrhem pokladních řešení, a to v Praze, Brně a Ostravě. Veškeré informace k EET jsou dostupné na webu www.etrzby.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky