Letos se před Vánoci nestresujte. Užijte si atmosféru jinak

Už máte dost předvánočních příprav plných stresu, hektického shánění často zbytečných dárků a úmorného úklidu? Zkuste to letos jinak. Vyrazte bez velkých příprav na předvánoční výlet za atmosférou Vánoc. Vychutnejte si klid, tradiční výzdobu a vůni jehličí nebo svařáku. Uvidíte, že to stojí za to.

Ilustrační fotografie
reklama

Užijte si předvánoční atmosféru v zahraničí

Možností, kam vyrazit, je nepřeberné množství. Buď za sváteční atmosférou Vídně, Paříže, Londýna, Norimberka, Krakova či jiného evropského velkoměsta, nebo na hory do Alp, což můžete dobře spojit s návštěvou adventních trhů v blízkých městech. A největším dárkem vám budou neopakovatelné zážitky a samotný čas plný pohody a odpočinku.

Tip: Kouzlo adventu v malých historických městech Rakouska

Zažít advent v některém z menších malebných městeček Rakouska slibuje romantický zážitek. Čtrnáct menších historických rakouských měst, jako jsou například Steyr, Bad Ischl, Gmunden či Schärding nabízí vedle adventní atmosféry většinou také dobře dostupné kvalitní lyžování. Těšit se můžete i na čertovské průvody, adventní koncerty, autentické řemeslné výrobky či regionální speciality. Více na austria.info

Platební karta často stačí, ale hotovost je jistota

Ať už si zvolíte jakoukoli destinaci, jedno je společné, jediné, co budete opravdu potřebovat, jsou finance. „Pro výhodné placení v zahraničí je klíčové mít při sobě vždy nějakou hotovost a zároveň i platební kartu,“ radí Petra Crhová ze Sberbank.

Hotovost se bude hodit zejména, pokud vyrazíte na adventní trhy. Můžete ale také narazit na místa, kde karty neakceptují nebo mají třeba jen dočasný problém s terminálem. A zcela bez hotovosti byste se mohli dostat snadno do problémů.

„Ale na místech, kde karty berou, je výhodné jimi platit, protože za běžné platby v obchodech v zahraničí neplatíte žádné poplatky a daná měna je přepočítávána devizovým kurzem, který je výhodnější než kurz valutový. Hotovost si tak šetřete pro případ, že někde karty brát nebudou,“ doplňuje Petra Crhová.

Poplatky za výběr v bankomatu řešte

Zda za výběr z bankomatu v dané zemi zaplatíte nějaký poplatek, záleží na podmínkách vaší banky. Před cestou je proto praktické si zjistit, jaké konkrétní podmínky vaše banky nabízí v dané zemi. „Poplatky za výběr z bankomatu mohou dosáhnout nezanedbatelných částek. Proto doporučujeme se před cestou o této věci dobře informovat. Dobrou zprávou je, že na trhu jsou i banky a služby, které nabízejí neomezené výběry po celém světě zdarma,“ vysvětluje Petra Crhová ze Sberbank.

Vezměte si kartu Visa i Mastercard

A co samotná karta? Je v dnešní době ještě třeba řešit, která z největších karetních asociací ji vydala? Dnes již většina obchodníků akceptuje obě karty, ale v odlehlých oblastech nebo malých krámcích se vám může stát, že vám kartu nevezmou. „Proto je nejvýhodnější a nejsnazší mít po ruce karty obou asociací - Visa i Mastercard,“ radí Petra Crhová ze Sberbank.

Poznejte cizí země právě o Adventu

Pokud se rozhodnete pro vybočení ze stereotypu a místo předvánočního shonu vyrazíte do zahraničí, můžete jistě počítat s netradičními zážitky. Atmosféra Vánoc je v každé zemi zcela originální a buďte si jisti, že v tyto sváteční dny poznáte zemi úplně jinak než jindy během roku. Navíc můžete narazit na zajímavý vánoční dárek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky