Marodění jen pro bohaté? Lidé si nemohou dovolit stonat

Podzimní počasí zdraví nesvědčí, hned první vlna podzimních viróz skolí každého desátého Čecha. Více než dvě třetiny z nich přitom doma na neschopence nezůstávají, často si to totiž nemohou dovolit (44 %), a tak nemoc radši přechodí. Pacienti nechávají za léčbu nemoci v lékárnách a ordinacích zásadně do pěti set korun (97 %). I to vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research.

Ilustrační fotografie
reklama

Se změnou počasí je spojený i větší nápor na obranyschopnost člověka, při příchodu podzimu okamžitě onemocní každý desátý Čech. Opačnou stranu mince zastává 15 % respondentů, kteří si už ani nepamatují, kdy byli nemocní naposledy. Podzimní ochlazení má nepříznivé účinky průměrně o 6 % častěji na ženy než na muže. „Překvapivým zjištěním průzkumu je fakt, že mladí trpí příchodem první vlny podzimních viróz nejčastěji, pravým opakem je nejstarší dotazovaná skupina,“ uvádí Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research. Zatímco 18 % mladých zaženou hned první viry do postelí, starší 55 let jsou jim imunní, onemocní jen 2 % z nich.

Onemocnění je zásadní ranou do rodinných rozpočtů

„Češi doma na neschopence nezůstávají. Nejčastější důvod je zcela pochopitelný, prostě si to nemohou dovolit,“ vysvětluje Kunc. Taková je situace 44 % dotázaných. Necelá čtvrtina si myslí, že zůstávat doma nemá smysl a radši to přechodí. Ze zbylé třetiny Čechů zůstává nejvíce lidí na neschopence (13 %), ostatní čerpají dovolenou nebo využívají firemních benefitů. Dospělí od 35 – 44 let jsou jádrem skupiny, která se bez příjmu neobejde, a tak musí do práce i v nemoci. To uvádí 61 % z nich, což převyšuje celkový průměr o 17 procentních bodů.

Reakce na nachlazení

Češi obecně k doktorům vyráží, jen když opravdu musí. Průzkum ukázal, že 15 % Čechů doktory nenavštěvuje při virózách nikdy a dalších 42 % jen tehdy, pokud jim domácí léčba nezabírá. Celkem 15 % nemocných za léčbu nic neplatí, do 500 korun se pak vejde 97 % dotázaných.

K prevenci před onemocněním má každý Čech trochu jiný přístup. Mladší skupina od 18 – 34 let sází hlavně na teplejší oblečení a více ovoce. Starší skupina naopak častěji nedělá buď nic, nebo zvýší konzumaci vitamínů.

Témata: nemoc | zdraví | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky