Kreditní karta: Podle jakých kritérií ji vybrat a na co si dát pozor?

Komerční sdělení - Kreditka je podstatě taková kouzelná hůlka plnící přání, alespoň tedy ta materiální. V jejím nitru se však neskrývá pero bájného fénixe ani žíně z jednorožce, ale elektronický čip, prostřednictvím kterého probíhají bankovní transakce. V případě, že s ní umíte zacházet správně, dokážete divy. Nakupovat za výhodné ceny i získat spoustu skvělých bonusů. V opačném případě se ženete přímou cestou rovnou do pekla.

Kreditní karta: Podle jakých kritérií ji vybrat a na co si dát pozor?
reklama

Kreditní karta je dobrý sluha, ale zlý pán

V dnešní době si bohužel většina lidí kreditní kartu nevybírá. Ona si vybere je. Nenápadně se vloudí do schránky spolu s dopisem, ve kterém stojí: „Užívej si mých výhod, kup si, po čem toužíš.“ Takové nabídky ale není radno přijímat. Pokud chcete kartu, kterou skutečně naplno využijete, měli byste si ji vybrat sami. Připravili jsme pro vás průvodce, který vám pomůže s ideálním nastavením parametrů.

Kreditek existuje nespočet různých druhů. Ať už jde o použitou technologii, obchodní model či slevové a bonusové programy. Velké oblíbenosti se těší například takzvané co-brandové karty. Ty vydává banka ve spolupráci s partnerem, třeba obchodním řetězcem, leteckou společností, operátorem nebo cestovní kanceláři. Pokud si takovou kartu pořídíte, získáte u partnerské společnosti výhody, o kterých se obyčejným zákazníkům ani nesnilo.

Podle čeho kartu vybírat?

Jedním z faktorů, které se vyplatí sledovat, je délka bezúročného období. U většiny dostupných karet na trhu zpravidla trvá 45 až 55 dnů. Během této doby máte čas vrátit peníze. Stačí si splátky správně naplánovat a dodržovat termíny. Banka vám pak bude půjčovat zadarmo. Výhodnější krátkodobý úvěr těžko seženete.

Velmi důležitý je také úrok. Pokud totiž nestihnete splatit svou kreditní kartu dříve, než vyprší bezúročné období, právě úrok určuje, jak moc velký vítr to udělá ve vaší peněžence. Obecně platí, že sazby na kreditkách jsou poměrně vysoké. Průměrně se pohybují kolem 20 % až 30 %. Nákupy se vám tak výrazně prodraží. Proto si raději vyberte kartu s úrokem nižším. Se srovnáním vám pomůže portál Ušetřeno.cz.

Nezapomeňte také na poplatky, které se s užíváním karty pojí, a samozřejmě slevy. Detailně si prostudujte, v jakých obchodech můžete při platbě kreditkou získat nějaké zajímavé výhody nebo cashback a vyberte si takovou, jejíž bonusový program využijete opravdu maximálně.

Na co si dávat pozor?

Pravidlo číslo jedna při používání kreditních karet zní, nevybírejte z bankomatu, a to za žádných okolností, prostě ne. Takový výběr se vám zúročí ihned, nebere si žádné servítky. Pokud potřebujete hotovost na ruku, využijte cashback, vybrání peněz přímo na pokladně v obchodě, kde nakupujete.

Co dělat při ztrátě karty? Obzvláště, pokud vlastníte kartu bezkontaktní, ihned ji zablokujte a nahlaste ztrátu. Tím zamezíte finančním škodám. Pro blokování karet má každá banka zřízenou speciální nonstop linku, to platí v ČR i v zahraničí. Rovnou si také můžete zažádat o kartu novou. Její vystavení je zpoplatněno v řádech stokorun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky