Pod stromečkem místo peněz dárkové poukazy. Jaké jsou letos hitem?

Nejvíce Čechů nakupuje vánoční dárky v listopadu, do konce měsíce chce mít nakoupeno téměř 60 procent lidí. Mezi vánočními stálicemi, jako jsou elektronika nebo kosmetika, se stále častěji objevují dárkové poukazy. Češi mají v oblibě ty pobytové. Hitem jsou lázeňská města s množstvím procedur.

Vánoce, ilustrační fotografie
reklama

Výdaje Čechů za vánoční svátky každým rokem rostou. Například v roce 2015 plánovala většina Čechů podle průzkumu agentury STEM/MARK pořídit vánoční dárky do pěti tisíc korun, loni to bylo už 5 500. Lze tedy očekávat, že letos Češi za Vánoce utratí víc. Co se ale nemění, je skladba dárků, vede elektronika, knihy, kosmetika a peníze. Ty pod stromeček dává každoročně zhruba čtvrtina Čechů. Hotovost ale pomalu střídají dárkové karty. Vedou pobytové poukazy a trendem posledních let jsou pobyty v tuzemských i zahraničních lázeňských resortech. „V předvánočním období se prodej vánočních poukazů blíží dvanáctinásobku běžně prodaného množství pobytů v průběhu celého roku. Navíc pravidelně pociťujeme meziroční nárůst zájmu o dárkové poukazy. V letošním roce lze předpokládat nárůst o zhruba 15 procent. Z 90 procent zákazníci nakupují pobytové poukazy pro dvě osoby. V loňském roce byla průměrná částka, kterou zákazníci za poukazy utratili, 8 540 korun. Podle vývoje poptávky očekáváme, že letos to bude k deseti tisícům,“ popsal Richard Šipoš z portálu spa.cz, který se specializuje na prodej lázeňských a relaxačních pobytů.

Pří výběru pobytu se zákazníci vedle ceny zaměřují i na hodnocení ostatních zákazníků, lokalitu nebo nabídku procedur. Právě požadavky na bohatost pobytových balíčků se za poslední roky hodně změnily. „Nároky Čechů postupem času rostou. Ještě před třemi lety pro nákup stačilo, aby v rámci ubytování byla polopenze. Dnes už Češi od pobytu očekávají i různé zážitky a stále oblíbenější jsou lázeňské procedury. Mezi nejžádanější patří balíčky kombinující wellness, masáže a saunu. Mezi oblíbená místa patří Mariánské Lázně, Poděbrady a Františkovy Lázně, ze zahraničních lázní navštěvují Češi nejčastěji ty v Maďarsku, Polsku a na Slovensku,“ řekl Richard Šipoš.

Nejvíc se prodávají víkendové pobyty, zákazníci do hotelů přijíždějí nejčastěji na jaře. „Dosud klienti nejčastěji čerpali dárkové poukazy v rozmezí března až června. To platí ale pouze u klientů, kteří mají jednu dovolenou v tuzemsku a jednu v zahraničí ročně. Současný vývoj, kdy si Češi dopřávají více tuzemských dovolených za rok, tento trend jistě ovlivní a nápor hotelových hostů by mohl být konstantní převážnou část roku,“ uvedl Jakub Dvořák, ředitel wellness hotelu Rezidence Nové Hrady.

Páry a dospělí potomci – to jsou dvě největší skupiny, které dárkové poukazy k Vánocům kupují. „Vánoce jsou jediné období v roce, kdy u „partnerských“ nákupů převažují muži nad ženami. Nejčastěji kupují víkendové pobyty v ceně do deseti tisíc korun. V případě, že zákazník kupuje pobyt pro své rodiče, zpravidla se jedná o týdenní lázeňský pobyt v hodnotě nad deset tisíc korun. Vyšší cena je dána tím, že se na koupi poukazu finančně podílí víc sourozenců,“ vysvětlil Richard Šipoš z portálu spa.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky