Kde lze nejvýhodněji zhodnotit vložené peníze? Zkuste investovat do půjček

V Česku lze vůbec poprvé investovat do hypoték, leasingu či spotřebitelských úvěrů tuzemských nebankovních subjektů. Umožňuje to nová platforma Bondster, která nápad přinesla ze zahraničí.

Ilustrační fotografie
reklama

“Inspirací se nám staly zahraniční platformy jako je Mintos nebo Viventor, které nabízejí nebankovní úvěry již v několika zemích, jako například ve Velké Británii, Německu či Polsku. Nevýhodu těchto platforem je, že investice jsou převážně v zahraničních měnách, což Čechům značně ukrojí z potenciálního výnosu až 3 %,” vysvětlil počátky české platformy Bondster ředitel firmy Filip Čermák.

O co se v praxi jedná? Do čeho klient investuje? Odborně jde o takzvané P2P nebo také v případě Bondsteru investice P2B. Zatímco u klasických P2P, tedy peer-to-peer, půjček investor vkládá své peníze do konkrétní žádosti o úvěr (na poskytnutí půjčky), P2B probíhají mezi nebankovním subjektem (který půjčku poskytl) a investorem který má zájem do takovýchto půjček investovat. Investor může své volné finanční prostředky vložit do hypotečního úvěrů, podnikatelského úvěru či leasingu a podobně. Úvěry na platformě jsou standardně zajištěné nemovitostí nebo pozemkem, movitým majetkem nebo garancí zpětného odkupu. Díky tomu je míra rizika ztráty investice u P2B platforem, jako je Bondster, výrazně nižší, než je tomu u jiných forem investic, jako například zmíněného P2P.

Novinka přináší i další inovované služby. Jak vyzdvihuje Čermák, doposud v ČR ani ve světě není zvykem nabízet například garanci likvidity. “V praxi to znamená, že u takto označených půjček, můžete z investice vystoupit kdykoliv v průběhu jejího trvání. Může se stát, že si v průběhu investování svůj původní vklad rozmyslíte nebo budete své investované peníze náhle potřebovat zpět. Pak vám, díky této nové funkci, nebude nic bránit v tom, abyste svou investici libovolně ukončili,” vysvětluje ředitel Bondsteru.

Zapomeňte na startupy

Nejenže je Bondster vůbec prvním P2B projektem na českém trhu, ale od příbuzných projektů jej odlišuje právě zmírnění míry rizikovosti a likvidita. Investor svým vkladem nepodporuje úplně kohokoliv, kdo potřebuje peníze, ale Bondster mu dá na výběr z již poskytnutých půjček za kterými stojí nebankovní subjekty, které provedly posouzení bonity a rizikovosti úvěru. Zároveň většina nabízených půjček je již po nějakou dobu splácená a každý investor si může prohlédnout reálné plnění závazků dlužníka v minulosti. Nemůže se jen tak stát, že peníze skončí u někoho bez prověřené minulosti, jako je tomu v případě mnohých startupů.

“Platforma slouží jako nástroj pro financování zdrojů právnických osob. Ty své úvěry kryjí nejčastěji nemovitostmi, které tak slouží jako jistá pojistka návratnosti v případě, že dlužník nebude schopen splácet,” uzavřel Čermák s tím, že se tak předchází problémům jako u crowdfundingových sítí, které sice vyberou peníze na úvěr či projekt, který investory nadchnul, ale když posléze dlužník přestane splácet, investor skončí s nulou. Protože na podobné úvěry neexistuje zajištění, které je schopné investici plně nebo částečně pokrýt. Na Bondster.com je většina půjček zajištěná, nebo obsahují garanci zpětného odkupu.

Atraktivní pro potenciální zájemce může být rovněž fakt, že investovat na platformě typu Bondster nevyžaduje vysoký počáteční kapitál. Minimální investice je totiž pouhých sto korun.

Průměrný roční výnos na vybraných platformách v % p.a.

Zajištění

Likvidita

Bondster

9-10

nemovitosti, pozemky, movité věci (výrobní stroje, aj.), garance zpětného odkupu

garance likvidity (výši zbývající investice je možné vrátit na kliknutí)) a pravidelné vystoupení

Zonky

7,08

fyzická osoba

sekundární trh (pouze pro řádně splácené půjčky)

Fundlift

8,5

Investiční certifikát s konverzí do podílu, při nesplácení, nebo Minibond, nebo majetková účast ve společnosti formou podílu

Průměrný úrok na spořících účtech českých bankách

0,1-1,5

100 000 EUR u jedné banky

plná

Fingood

5-8

Blankosměnka, společná investice Fingood s investory, případné zajištění nemovitou věcí

Zdroj: Data vychází z webových stránek jednotlivých subjektů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky