První československý ministr financí má svůj dukát a medaili

Česká mincovna rozšiřuje sběratelskou sérii Národní hrdinové, která je věnována významným československým osobnostem. Po filozofovi a vojácích představuje ekonoma a politika. V pořadí třetí a poslední letošní emisí z této série je zlatý dukát a stříbrná medaile Aloise Rašína, který se narodil a zapsal do dějin našeho národa před 150 lety.

Alois Rašín
reklama
  • zlatý dukát a stříbrná medaile Aloise Rašína v sérii Národní hrdinové

Česká mincovna pokračuje v emisi série Národních hrdinů mužem, který se do českých dějin významně zapsal jako jeden ze zakladatelů samostatného Československa. „Za svými názory si stál a dokázal je hájit i proti řvoucímu davu a za nejvyšší hodnotu považoval službu republice, k jejímuž vzniku přispěl jako málokdo. Takové osobnosti mají můj obdiv a někdy lituji toho, že se nám v současné době podobných osobností nedostává,“ uvedl PhDr. Petr Koura, Ph.D., historik a expert na naše moderní dějiny.

Podoba stříbrné medaile a zlatého dukátu Aloise Rašína pochází z dílny zkušeného akademického sochaře a medailéra Jiřího Dostála, který je autorem celé série. Jedna strana nese portrét obklopený jménem, daty narození a úmrtí a životním krédem „pracovat a šetřit“. „Pevný a nesmlouvavý pohled tvůrce československé měny je inspirovaný podobiznou z dvacetikorunové bankovky z roku 1926,“ vysvětluje ak. soch. Jiří Dostál. Druhou stranu obsahující kolek měnové reformy, kotouček symbolizující minci a lipový list dotvářejí nápisy významných událostí v životě bývalého ministra financí.

Zlaté dukáty je možno zakoupit za 5 950 Kč, stříbrné medaile pak za 1 450 Kč. Součástí každé ražby Národních hrdinů je speciální balení v podobě knížky, která vypráví životní příběh jednotlivých představitelů. Celou sérii lze pak ukládat do praktického sběratelského boxu.

Významný politický aktivista se narodil 18. října 1867 v Nechanicích a už v době svých vysokoškolských studií začal otevřeně projevovat své vlastenecké názory. Někdejší habsburskou monarchii ale tyto projevy nenechaly chladnou, a tak jej odsoudila nejprve k žaláři a poté k trestu smrti. Před popravou jej zachránil nástup císaře Karla I., kterým byl amnestován a mohl pokračovat ve své politické angažovanosti. Stal se autorem textu prvního zákona nově vzniklého československého státu a mimořádný ekonomický rozhled mu zajistil post ministra financí. Provedl rozsáhlou měnovou reformu, která tehdejší ekonomiku nově vzniklého státu držela nad vodou. Avšak na místo vděku byl na něj 5. ledna 1923 spáchán atentát, jehož zraněním po pár dnech podlehl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky