Novozélandský dolar padá po ohlášení vlády na Novém Zélandu

Nejdramatičtější zprávou na měnovém trhu v tomto týdnu byl propad novozélandského dolaru o 1,5 % vůči AUD a USD. Informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Novozélandský dolar
reklama
  • Kurz NZD/AUD spadl o 1,5 % poté, co strana New Zealand First podpořila labouristy
  • Dohoda o formování vlády má negativní vliv na NZD, protože labouristé podporují reformu centrální banky
  • Proti-imigrační postoj strany New Zealand First ohrožuje růst novozélandské ekonomiky

Nejdramatičtější zprávou na měnovém trhu v tomto týdnu byl propad novozélandského dolaru o 1,5 % vůči AUD a USD. Stalo se tak poté, co Winston Peter konečně oznámil, že jeho strana New Zealand First podpoří vládu sestavenou labouristy, která bude vyžadovat koalici se Zelenými. To je podle nás v Saxo Bank velmi negativní pro NZD, protože labouristé vyjádřili svůj záměr prosadit reformu novozélandské Rezervní banky. Po reformě má být více prorůstová a politická rozhodnutí bude činit výbor zahrnující i externí členy. Kromě toho strana New Zealand First zřejmě prosadí některá proti-imigrační opatření, která by mohla ohrozit budoucí ekonomický růst země, protože imigrace je už po desetiletí významným zdrojem novozélandského růstu.

Výnosy dluhopisů rostou…

…a očekávání trhu týkající se směřování sazeb ze strany FED se dostalo na lokální maximum (ačkoli to bude nakonec silně ovlivněno tím, koho bude nominovat prezident Trump během příštích dvou týdnů před svou cestou do Číny). Prosincové future federálních fondů je naceněno o zhruba 35 bazických bodů výš než na začátku září, kdy se USD stabilizoval.

Čínský juan (CNY) posílil…

…poté, co v minulých dnech obchodoval slabě vůči USD. Celková volatilita trhu byla v poslední době spíše mírná, avšak zdá se, že začala růst úroveň volatility na asijských trzích vůči ostatním časovým zónám, a výkyvy CNY mají jasný vliv na USD.

Ve Španělsku pokračuje patová situace…

…, kdy separatistický katalánský premiér Carles Puigdemont přislíbil vyhlášení nezávislosti, pokud Španělsko uplatní článek 155 (tzv. nukleární možnost, která by v podstatě zrušila autonomii Katalánska). Španělský premiér Rajoy dnes naznačil, že nové volby v Katalánsku by mohly pomoci vyhnout se použití článku 155 s rizikem, že separatisté opět zvítězí. Průzkumy však naznačují, že masivní účast by mohla podporu separatistů zvrátit. Separatisté to vědí, a proto návrh odmítají. I přes nepříznivou situaci jsou obavy na lokálních trzích minimální.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky