Problémy partnerů se nemusí týkat jenom financí

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Žijeme v době, která není mnohým příliš pozitivně nakloněna. Pokud se podíváme na příjmy mnoha rodin, tak je jasné, že mnoho z nich se svým platem sotva vyžije.

Ilustrační fotografie
reklama

Ještě hůře jsou na tom třeba matky samoživitelky, které velmi často hledají top seznámení, aby našly spřízněnou duši. Pochopitelně z toho důvodu, aby rázem vytvořily rodinu a díky tomu byly v jedné domácnosti dva platy, ze kterých se dá přece jenom vše utáhnout mnohem více. A hlavních výdajů je celkem dost, jelikož sem patří:

  • Nájemné a další platby spojené s nemovitostí
  • Platby za energie a další služby
  • Výdaje za jídlo

Rizikem bývají také půjčky

Mnoho lidí má narušené svůj rodinný i osobní rozpočet také z toho důvodu, že mají jednu, nebo i několik půjček. S nimi je pochopitelně spojena nutnost splácení, což může činit i několik tisíc měsíčně. A to už je v rozpočtu celkem výrazně znát.

Dostupnost půjček je dnes celkem dobrá, napříč různými segmenty. Žádat si mohou lidé jak samostatně, tak třeba i v páru. A je jedno, zda jsou manželé, nebo ne. Poznali se online, začali spolu žít, vzali si půjčku na zvelebení bydlení a nyní musí splácet. To je poměrně častý a známý scénář. Kdo je v takové situaci, tomu lze doporučit refinancování, nebo konsolidace. Obojí jsou cesty, jak může být konkrétní úvěrový produkt zajímavým způsobem zvýhodněný.

I dítě stojí peníze

Celé partnerské soužití může pochopitelně vyvrcholit tím, že se narodí dítě. Dnes jde pochopitelně o velmi pozitivní událost. Díky moderní medicíně, ale i díky různým gelům a dalším produktům, které zabezpečí šetrný porod, se dnes žádný pár téměř nemusí bát toho, že by bylo narození dítěte spojeno s komplikacemi. Ty mohou skutečně nastat až později, a to pokud mluvíme o financích, které budou potřeba. S čím primárně je třeba počítat?

  • Vytvoření pokoje pro dítě
  • Základní výbavička
  • Strava a hračky

Tím ale výdaje určitě nekončí. Pokud zůstaneme v týdnech po jeho narození, je třeba počítat i s nutnou lékařskou péčí, která může něco stát. Třeba když budete chtít zabránit bolesti bříška, nebo budete chtít jinak dítěti ulevit. Další výdaje budou spojeny s jeho růstem, od nástupu školního věku, až do doby, kdy vyroste a odstěhuje se. Nutno říci, že právě dítě je dnes celkem velkým výdajem. A přídavky, které jsou k dispozici od státu, rozhodně nejsou nijak velké, aby rodičům pomohly.

Jsou i další výdaje, se kterými je třeba počítat

Výše jsme zmínili hlavně pravidelné výdaje, které mohou trvat i několik let, každý měsíc. Jsou ale i takové, které jsou nárazové a je třeba mít na ně peníze. Příkladem je třeba originální dárek pro ženu i pro muže, který se kupuje k narozeninám, Vánocům, nebo svátku. Dávání dárků je dnes celkem oblíbené. U početných rodin je dobré vědět, že se mohou výdaje za ně šplhat poměrně vysoko. Zde ale připomeňme, že drahé dárky nejsou vždy nutností. I něco menšího a levnějšího dokáže udělat poměrně velkou radost. Kdo si to zapamatuje, ten svůj rozpočet udrží tak, jak je třeba. Často i ty nejmenší a nejlevnější dárky umí udělat velkou radost.

Stát se může cokoliv

Vše je vhodné zakončit tím, že každý člověk i každá rodina by měla vytvářet určité rezervy. Tedy fondy, kam budou dávat peníze navíc. A to hlavně z důvodu, že je dobré připomenout, že stát se může během života skutečně cokoliv. Může dojít k poruše spotřebiče, stejně jako může dojít třeba i k tomu, že se objeví nečekaný výdaj třeba v podobě nedoplatku za vodu, nebo elektřinu. V obou případech je dobré mít k dispozici několik tisíc korun, které lze použít. Jsou ale rodiny, které ani tolik nemají. A právě ty následně uvažují o půjčkách, které se stanou jedním z dalších nemalých výdajů, na následující měsíce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky