Inflace roste. Jak před ní ochránit svoje úspory?

Když ceny rostou, mluví ekonomové o inflaci. Kdo má peníze dlouho pod polštářem nebo na běžném účtu, musí se smířit s tím, že reálná hodnota takto uložených úspor pomalu klesá. Češi mají celou řadu možností, jak volné peníze zhodnotit. Podívejte se, kde peníze vydělávají!

Ilustrační fotografie
reklama

Pamětníci potvrdí, že dnešní stokoruna už nemá takovou hodnotu jako před deseti lety. Na vině je inflace, která letos začala opět růst. Kdo chce držet krok s rostoucími cenami, musí hledat příležitosti ke zhodnocení úspor. Avšak dříve, než necháte peníze vydělávat, zvažte, jak dlouho je nebudete potřebovat a jak vysoké riziko možné ztráty unesete. Odpověď vám pomůže vybrat vhodné finanční produkty.

Spořicí účty

Statistiky ukazují, že převážnou část úspor nechávají Češi na běžných účtech. I když jsou zde peníze okamžitě po ruce, až na výjimky nic navíc nevydělají. Pokud chcete získat alespoň pár korun ročně k dobru, a současně nechcete riskovat možnou ztrátu, využijte spořicí účet. Nečekejte ale žádné závratné zhodnocení. „Dnešní úrokové sazby nepřekonají u většiny spořicích účtů hranici jednoho procenta,“ upozorňuje Michael Pokiser z finanční skupiny Ramfin. „Po započtení srážkové daně z úroků, případně i po odečtení poplatků banky tak pravděpodobně ani nepokoříte inflaci,“ dodává Michael Pokiser.

Termínované vklady

Termínované vklady jsou stejně jako spořicí účty určeny pro lidi, kteří nechtějí za žádnou cenu riskovat ztrátu peněz. Oproti spořicím účtům mají o něco vyšší úrokové sazby. Ty nejvyšší pak tradičně nabízejí spořitelní družstva, která při několikaleté době fixace vkladu slibují úrok v jednotkách procent. Počítejte však s tím, že si na peníze delší dobu nesáhnete. Pokud je budete nutně potřebovat dříve, čeká vás nemalý poplatek. Nejlépe úročené vklady mohou v dnešní době vyrovnat inflaci.

Podílové fondy

Pro lidi bez větších zkušeností s investováním a omezeným rozpočtem jsou určeny podílové fondy. Investovat do nich můžete jednorázově vyšší obnos nebo pravidelně menší částky. Každý podílový fond řídí investiční profesionál: portfolio manažer a jeho tým.

Jednotlivé podílové fondy se liší svojí rizikovostí a očekávaným výnosem. „Fondy investující do nástrojů peněžního trhu a dluhopisů využívají obvykle investoři, kteří nechtějí příliš riskovat a spokojí se s ročním výdělkem v řádu nízkých jednotek procent. V současné době jsou výnosy u těchto typů fondů zanedbatelné a řada lidí raději vloží peníze do rizikovějších podílových fondů,“ konstatuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Těmi jsou smíšené nebo akciové podílové fondy. Jejich výnosy se odvíjejí od výkonnosti cenných papírů držených v portfoliu fondu. Mohou to být akcie firem z různých sektorů (například energetické společnosti, telekomunikační, dopravní, průmyslové firmy), různých částí země, akcie začínajících i léty prověřených společností. „Smíšené a akciové podílové fondy mohou přinést roční zhodnocení i v desítkách procent. Počítejte však s tím, že se hodnota rizikovějších fondů může v krátkém čase hlouběji propadnout,“ upozorňuje Miloslav Kufa s tím, že ztráty rovněž v desítkách procent ročně nejsou výjimkou.

Samostatné akcie, dluhopisy nebo ETF

Kdo se nechce spoléhat na práci portfolio manažerů fondů a raději si vybírá investice sám, může využít služeb některého obchodníka s cennými papíry. Stačí u něj podepsat smlouvu, poslat peníze na obchodní účet a začít nakupovat a prodávat vyhlédnuté cenné papíry. Individuální investování vyžaduje zkušenosti, zabere více času a vzhledem k výši poplatků jednotlivých obchodních příkazů je potřeba i větší obnos peněz. Výhodou je, že si můžete sestavit portfolio investic na míru. Individuálním investováním můžete získat, v horším případě ale i ztratit, desítky procent ročně.

Alternativní investice

Kromě běžných cenných papírů v podobě podílových fondů, akcií nebo dluhopisů můžete ukládat peníze i do zlata, stříbra, nemovitostí, vína či veteránů. K nakoupení těchto alternativních investic budete potřebovat více peněz – od stovek tisíc až po miliony korun. Alternativní investice využívají lidé především k uložení úspor na desítky let a jejich ochraně před inflací. Je ovšem potřeba myslet na to, že pokud budete potřebovat peníze z investice dříve, může zabrat prodej těchto aktiv delší dobu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky