Kam zmizely všechny peníze z vašeho účtu? Tipy, jak si pohlídat rodinný rozpočet

Přemýšlíte týden před výplatou, kam zmizely všechny peníze z vašeho účtu? Pokud vám taková situace něco připomíná, je načase začít si vést rodinný rozpočet. Nejenže získáte přesný přehled o tom, odkud a kdy peníze přicházejí a kam mizejí, ale také uvidíte, kde můžete snadno ušetřit.

Ilustrační fotografie
reklama

Sestavení jednoduchého rozpočtu není vůbec složité, vystačíte si i s obyčejnou tužkou a školním sešitem. Pokud máte raději elektronickou evidenci, využijte excelovou tabulku nebo některou z mobilních aplikací.

Zapisujte všechny položky

Základem každého rodinného rozpočtu je přehled příjmů a výdajů. Pokud si vedete papírovou evidenci, vyčleňte si pro každý kalendářní měsíc jeden list a rozdělte ho na dvě poloviny. Do první si zapisujte všechny příjmy. Zaznamenejte si nejen pravidelný příjem v podobě platu, ale i různé příspěvky a dávky. Nezapomeňte na odměny, různé nárazové přivýdělky nebo příjmy z podnikání.

Na druhou polovinu listu zaznamenejte všechny měsíční výdaje. Začněte pravidelnými platbami, na kterých nemůžete nic ušetřit. Jde například o nájem, splátku hypotéky nebo splátky jiných úvěrů, poplatky za telefon a kabelovou televizi nebo platby za energie. Následně si poctivě zapisujte všechny denní výdaje, na nichž při troše úsilí ušetřit můžete. Patří sem například nákup potravin, drogerie, oblečení nebo výdaje na dopravu. Seznam výdajů zakončete položkami, které lze v případě potřeby úplně omezit. Třeba návštěvu restaurace, kina nebo kavárny.

Chytrým nakupováním ušetříte

Po sečtení všech příjmů a výdajů přichází čas zúčtování. „V ideálním případě by vám každý měsíc měla zůstat po odečtení všech výdajů alespoň čtvrtina z celkového příjmu. Pokud je výsledek horší, nebo jste se dokonce dostali do minusu, hledejte úspory,“ upozorňuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Ušetřit můžete například plánováním nákupů. Obchodníci v pravidelných intervalech nabízejí slevy od drogerie a oblečení přes sportovní vybavení až po potraviny. Třeba prací prášek nebo sprchový gel můžete nakoupit při výhodné ceně do zásoby. Využít můžete i sezónní výprodeje a pořídit si třeba boty nebo lyže za velmi výhodnou cenu. Počítat se vyplatí i při nákupu potravin. Větší balení vyjde většinou výhodněji než dvě malá. Stejně tak je výhodnější koupit jedno celé kuře než balíček dražších řízků. „Pokud se vám ani při pečlivém sledování výdajů nedaří ušetřit, nezbývá než se poohlédnout po dodatečném zdroji příjmů. V současné době nízké nezaměstnanosti nabízí řada firem možnost zajímavého přivýdělku,“ dodává Miloslav Kufa.

Úspory odkládejte stranou

Část úspor se vyplatí odkládat stranou na horší časy. Nikdy nevíte, kdy se vám rozbije pračka či vypoví službu kotel nebo auto. Finanční rezervu si připravte též na období, kdy vás čekají větší výdaje – například na nákup vánočních dárků, dovolenou nebo oslavu narozenin. Mnoho lidí totiž takové situace automaticky řeší půjčkou. „Nerozvážné zadlužování je nešvarem mnoha lidí. Pokud skutečně nemáte jinou možnost, buďte obezřetní při výběru poskytovatele půjčky,“ varuje Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, která je poskytovatelem rychlých a bezpečných spotřebitelských úvěrů. „Zákon garantuje 14 dní na rozmyšlenou, takže nespěchejte a nebojte se v klidu si porovnat několik nabídek a návrhů smluv od více poskytovatelů,“ přidává doporučení Robin Stránský.

Peníze, které nebudete delší dobu potřebovat, nenechávejte ležet ladem. Pokud nechcete riskovat možnou ztrátu, budete si muset vystačit se spořicím účtem. „Nepočítejte však s žádným závratným zhodnocením. Dnešní úrokové sazby na spořicích účtech obvykle nepřekročí hranici jednoho procenta,“ uvádí Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin. O něco více nabízejí termínované vklady. Počítejte ale s určitou fixací vkladu, což je doba, po kterou se zavážete peníze nevybírat. „Pokud se nebojíte riskovat, začněte investovat třeba do podílových fondů. Neostýchejte se však v této oblasti spolehnout na pomoc fundovaného specialisty,“ uzavírá Roman Outrata.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky