Recept pro partnery, jak řešit společné finance

Stejně jako neexistuje univerzální recept na ideální vztah, nenajdeme ani obecně platné ideální řešení financí v partnerství a manželství. Zaměřili jsme na několik prověřených tipů, jak nejlépe zvládat společné hospodaření s penězi.

Ilustrační fotografie
reklama

Dohodněte se, jak na společné výdaje

Pokud mají partneři společné výdaje za společné bydlení, nákupy nebo třeba cestování, měli by se vždy jasně dohodnout, jak si výdaje budou dělit. Ne každý v páru má stejné příjmy a požadavky na životní styl a s tím spojené náklady. Některým párům může vyhovovat rozdělit výdaje rovným dílem. Dvojici s výrazně rozdílnými příjmy bude zřejmě vyhovovat jiné nastavení domácích financí. Základní radou pro nakládání s penězi v partnerství je: o společných financích komunikujte otevřeně a jasně, ušetříte si spoustu nejasností a problémů.

Společnému účtu se nebraňte, leccos usnadní

Každý z partnerů do vztahu většinou přichází se svým soukromým účtem. Společné výdaje se však nejlépe spravují na jednom účtu, který používají oba partneři. Tím se v páru neztratí základní přehled o aktuálním stavu rodinných financí a snáze se dají dlouhodobě plánovat větší výdaje. „Většina bank nabízí účty, které jsou zdarma. Vždy však od své banky chtějte ještě něco navíc. U rodinných financí se dvojnásobně vyplatí sledovat, jestli je používání účtu spojeno s různými výhodami – např. výhodnější úrok na spořicím účtu nebo levnější úroky při čerpání kontokorentu, pokud potřebujete okamžitou finanční rezervu,“ upozorňuje Gabriela Brůhová ze Sberbank. Důležité je také brát v potaz, že každá banka má sdílení přístupu více osob k jednomu účtu nastaveno jinak. Každý by měl přesně vědět, do jaké míry mu účet říká „pane“. V situaci, kdy je jeden z partnerů např. dlouhodobě nemocný a nemá přístup k účtu, je pro druhého partnera velmi nepříjemné, pokud zjistí, že má omezená práva k účtu, na kterém jsou všechny finance.

Více účtů znamená větší soukromí

I v páru má každý nárok na soukromí. Výpis z účtu prozradí každý detail našeho života. Ani v páru nemusíme odhalovat všechno, proto své opodstatnění mají i účty soukromé. Pokud jeden z páru rád utrácí, zatímco druhý raději šetří na své koníčky, je často vhodnější ponechat si i soukromé účty.

Staré půjčky do rodiny nepatří

Vyčerpaný kontokorent, aktivní kreditní karta, různé druhy splátkových karet, staré spotřebitelské půjčky. I s tím často oba partneři přichází do manželství. Všechny tyto půjčky členů blízké rodiny se dají sloučit do jedné výhodnější a mnohem levnější. Slučování nebo nahrazení stávající půjčky novou půjčkou se stalo poslední dobou velkým hitem mnoha bank. A není divu, ročně se tak dá ušetřit významná částka.

Společná hypotéka není časovaná bomba

Společný domov většina párů považuje za základ partnerského života. Investice do nemovitosti představuje také jednu z nejvíce bezpečných a oblíbených možností, jak vytvořit trvalý společný majetek. Zároveň se jedná o závazek na několik desítek let, kdy může dojít k nečekaným událostem. Není třeba se obávat, většina situací se dá vyřešit. Např. v případě rozchodu existuje několik variant řešení, z nichž si lze vybrat tu nejlépe vyhovující.

„Po rozchodu si společnou hypotéku můžete buď ponechat, splácet dál společně, nemovitost pronajímat a o zisk se dělit. Nebo si jeden z bývalého páru hypotéku a nemovitost ponechá a druhého vyplatí, třetí možností je prodej nemovitosti a následné splacení hypotéky z výnosu prodeje,“ stručně shrnuje obvyklé možnosti Vojtěch Batěk ze Sberbank.

Předmanželská smlouva brání majetek a chrání před dluhy

Předmanželská smlouva je praktická záležitost, která k manželství může patřit stejně jako podpisy při svatbě. Předmanželskou smlouvu lze sestavit tak, že veškerý majetek, který si za své peníze pořídil nebo pořídí jeden z partnerů, je pouze jeho vlastnictvím a nespadá do společného jmění manželů. O smlouvě většinou uvažují ti, kteří do manželství vstupují s výrazně větším majetkem a také v budoucnosti očekávají výrazně vyšší příjmy, o které se v případě rozvodu nechtějí dělit s partnerem.

Platí to ale i naopak. Do společného jmění manželů totiž patří i dluhy. Často bývá po rozvodu šokem, že dluhy musí splácet oba bývalí partneři i po rozvodu. Pokud má jeden partner dluhy a v budoucnosti plánuje přijmout další závazky, může druhého partnera před těmito dluhy ochránit právě předmanželská smlouva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky