Jak naložit s penězi, aby přinášely zisk?

Úrokové sazby jsou v dnešní době velmi nízko, a pokud člověk nechá své peníze zahálet, jejich hodnota bohužel klesá. Nabízí se proto otázka, jak s nimi naložit, aby nejen neztrácely hodnotu, ale přinášely i zisk. Přečtěte si 5 tipů, jak zhodnotit svoje úspory.

Ilustrační fotografie
reklama

Tip č. 1: Vklady v bankách

V nabídce bank zaujímají výraznou úlohu spořicí účty, které jsou velkým hitem. Reklamy se na nás hrnou ze všech stran a člověk má pak pocit, že se bez spořáku neobejde. „Spořicí účty jsou v současnosti spíše jen velký marketing než produkt, který by dokázal kvalitně zhodnocovat úspory. Úrokové sazby ani nepokryjí inflaci. Navíc na vklady od určitého limitu se již nevztahuje inzerovaná sazba,“ upozorňuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Jejich význam je podle něj spíše pro správu osobních financí, tedy pro klienty, kteří si tam odkládají část financí mimo běžný účet pro pozdější využití bez ambicí velkého zisku. O něco lépe jsou na tom termínované vklady. „Termínované vklady mohou nabídnout lepší úročení, protože bance peníze klient svěří na stanovenou dobu. Čím delší dobu klient peníze oželí, tím vyšší úrok mu banka může nabídnout,“ dodává Miloslav Kufa.

Tip č. 2: Staré dobré stavební spoření

Stavební spoření je taková jistota. Jeho zásadní výhoda spočívá v tom, že na něj lze čerpat státní podporu. Ta je zpravidla tou hlavní motivací pro uzavření smlouvy. Další výhodou je pak úvěr na bydlení, jenž je na rozdíl od naspořených peněz účelově vázán. Naspořené peníze včetně státní podpory tak můžete použít na cokoliv. Ani úroky u stavebních spořitelen dnes ale nejsou moc zajímavé. Je tedy zřejmé, že státní podpora ve výši maximálně 2000 Kč je klíčová. Díky ní je celkové efektivní zhodnocení opravdu zajímavé. Nevýhodou je, že pro nárok na podporu je třeba spořit minimálně 6 let. Nicméně při delším spoření již není přínos státního příspěvku tak významný. Spořit na stavebku o moc déle, než je nutných 6 let, už není z pohledu reálného zhodnocení tak zajímavé.

Tip č. 3: Životní pojištění není primárně na spoření

Životní pojištění je mnohdy nabízeno jako spořicí produkt. To je samozřejmě zásadní omyl. Nelze ho však automaticky zavrhovat. I v rámci životního pojištění je možné zhodnotit svoje finanční prostředky. Je to ale spíše produkt vhodný ke komplexnímu zajištění pojistné ochrany sebe a rodiny v kombinaci s tvorbou kapitálové hodnoty. Jedná se o dlouhodobý produkt, takže určitě není možné očekávat, že z něj budete v prvních letech vybírat závratné výnosy. „Pokud vám někdo nabízí životko a jako prvořadý benefit uvádí zhodnocení financí, určitě to není v pořádku. Základní funkcí je pojistná ochrana. Tvorba finanční rezervy je spíše takový doplněk,“ uvádí Michael Pokiser, zástupce finanční skupiny Ramfin. Stát nicméně podporuje životní pojištění formou daňových odpočtů. Tím se ho snaží zatraktivnit, aby motivoval občany k tvorbě rezervy na stáří. „Nyní už není možné ze smlouvy průběžně vybírat peníze a současně si uplatňovat daňové odpočty, čímž zákonodárce jasně deklaroval, že podporuje životní pojištění pro zajištění podpory na stáří,“ dodává Michael Pokiser.

Tip č. 4: Investice do nemovitosti

Pro někoho může být přijatelnější, když vidí, do čeho investuje, a tedy si na to může doslova sáhnout. O investování do nemovitosti na pronájem se hovoří již dlouho. Není divu. A nemusíte mít na kontě nutně několik milionů, protože díky rekordně nízkým úrokům se staly hypotéky velmi levnými a jistou dobu byly velmi levné i nemovitosti. Ty sice v posledních letech i díky vysoké poptávce razantně zdražily, ale stále se dá pořídit byt tak, aby příjem z jeho pronájmu dokázal pokrýt splátky hypotéky. Pořízení vlastního bydlení na hypotéku stále může být výhodnější než placení nájemného.

Tip č. 5: Podílové fondy

Odvážnější investor se může pustit do oblasti podílových fondů, která nabízí nepřeberné množství různých investičních možností s různou mírou rizika, a tedy i zhodnocení. „Kromě volby investiční strategie by si měl člověk rozmyslet, zda chce investovat jednorázově, nebo využít strategii pravidelného investování, kde se na jednu stranu může vyhnout velkým ztrátám, ale zároveň si jednorázově nepřijde k velkým ziskům,“ uvádí Miloslav Kufa. „Začínající investor by se též měl zajímat o poplatky. Zpravidla zde figuruje vstupní a manažerský poplatek,“ dodává Miloslav Kufa s varováním, aby si lidé oblast poplatků dobře hlídali. Ne vždy je nastavení poplatků pro klienta fér, a pokud není v investicích zkušený, měl by využít služeb renomovaného poradce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky